Nieuwe Vlaamse vrijetijdspas
De “UiTPAS”, onder die naam start CultuurNet Vlaanderen …
De “UiTPAS”, onder die naam start CultuurNet Vlaanderen vandaag een pilootproject rond een nieuwe vrijetijdspas, met de functie van een spaar- en voordeelkaart.
Tot eind 2013 zullen in de regio Aalst, Erpe-Mere, Lede en Haaltert aan de bewoners een UiTPAS worden bezorgd, om de deelname aan activiteiten in het vrijetijdsleven te stimuleren. Verenigingen en organisaties kunnen de mogelijkheid bieden aan de bezoekers van hun events om ‘punten’ te verzamelen, die later bijvoorbeeld voor kortingen bij andere events kunnen worden aangewend. Cultuurnet benadrukt dat tevens hiermee ook personen in kans armoede worden beoogd, zonder de stigmatiserende aspecten van de kansenpas. Bovendien worden nu ook alle inwoners aangemoedigd meer deel te nemen aan vrijetijds- en culturele evenementen. De UiTPAS is tevens bruikbaar in alle pilootgemeenten.
Concreet kunnen verenigingen gebruik maken van mobiele registratietoestellen (smartphones) die de informatie uit de kaarten capteert met behulp van NFC (near field communication) technologie. De informatie wordt vervolgens uitgewisseld met Cultuurnet Vlaanderen, waar die een periode wordt bijgehouden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de (Amazon) cloud, met een geauditeerde bescherming van de data (de gebruiker blijft baas over de informatie in zijn gebruikersprofiel, dank zij de UitID aanpak). Op basis van de informatie wordt ook de afhandeling van eventuele kortingen voor personen uit de kans armoede afgewerkt. Op het einde van de pilootperiode volgt een evaluatie, waarna de ‘roll out’ in heel Vlaanderen aan bod kan komen.
De praktische uitwerking van het project lag in handen van ACA IT Solutions, dat op zijn beurt gebruik maakte van het LodgON framework (voor de ‘bouw’ van communities). Data worden geleverd door CultuurNet Vlaanderen (onder meer uit de Uit-database) en daar ook weer opgeslagen. Het nuttig gebruik ervan is meteen ook een uitdaging van het ‘big data’-type. ACA IT solutions zal tevens voor het onderhoud van de oplossing instaan. Voor het bedrijf vormt dit project tevens een springplank in de richting van oplossingen met meer mobiele toepassingen.
De UiTPAS wordt individueel toegekend (op vertoon van identiteitskaart) en kost 5 euro (2 euro indien jonger dan 18 jaar). In het kader van het pilootproject wordt ook een ‘welkomstgeschenk’ ter waarde van 25 euro aan voordelen geboden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier