Nieuwe Wikipedia scripting taal wordt ook gebruikt door World of Warcraft
Wie vanaf mei Wikipedia-pagina’s wil schrijven of wijzigen, zal een nieuwe scripting taal moeten leren. De vrije internetencyclopedie schakelt immers over op Lua, een scripting taal die ook gebruikt wordt voor videogames zoals Word of Warcraft.
Wie vanaf mei Wikipedia-pagina’s wil schrijven of wijzigen, zal een nieuwe scripting taal moeten leren. De vrije internetencyclopedie schakelt immers over op Lua, een scripting taal die ook gebruikt wordt voor videogames zoals Word of Warcraft.
Om Wikipedia-pagina’s te maken of te bewerken gebruik je een scripting-taal die bedoeld is om complexe lay-outtaken voor de gebruiker te vereenvoudigen. Maar de huidige Wikipedia-scripting taal is ondertussen zo complex geworden dat alleen ervaren gebruikers nog alle mogelijkheden kunnen benutten. Bovendien bevat de taal te weinig programmeermogelijkheden. Repetitieve lay-outelementen moeten telkens opnieuw met dezelfde codes in de pagina’s worden aangebracht.
Daarom bestond al langer het idee om de scripting taal uit te breiden met eenvoudige programmeermogelijkheden, zodat loops, arrays en strings ook kunnen worden gebruikt. Maar dat schrikt dan weer veel gewone gebruikers af. Wikipedia denkt daar nu een oplossing voor gevonden te hebben in de vorm van Lua, dat je naar keuze kunt omschrijven als een complexe scripting-taal of een eenvoudige programmeertaal.
Lua heeft de reputatie om gemakkelijk aan te leren te zijn. Vermoedelijk vanaf medio mei zullen Lua-scripts ook in Wikipedia-pagina’s kunnen worden gebruikt, naast de bestaande scripting taal. Dan wordt immers MediaWiki 1.19 geïntroduceerd, de nieuwe versie van het open source softwareplatform waarop Wikipedia draait. Op die manier kunnen gevorderde gebruikers dan sommige repetitieve lay-outtaken automatiseren, zonder dat het de occasionele gebruiker onmogelijk wordt gemaakt om nog Wikipedia-pagina’s aan te passen.
Lua is een cross-platform programmeertaal in scriptingvorm die zelf geschreven is in ISO C en die een relatief eenvoudige C API heeft in vergelijking met andere scriptingtalen. Lua bestaat overigens al sinds 1993 en werd ontwikkeld door een groep Braziliaanse programmeurs. De taal is vooral populair bij de makers van videogames, omdat ze snel te leren is en ook snel wordt uitgevoerd. Lua wordt bijvoorbeeld gebruikt om add-ons te programmeren voor het populaire game Word of Warcraft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier