Nieuwe Xiaomi-smartphone koppelt krankzinnige specs aan een goedkoop prijsje

© Xiaomi Mi 5
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Chinese technologiebedrijf Xiaomi heeft op het Mobile World Congress zijn nieuwe vlaggenschip voorgesteld, de Mi 5. Wie weinig wil betalen voor een smartphone met topspecs, komt met de Mi 5 ruimschoots aan zijn trekken.

Een Qualcomm Snapdragon 820 processor, Android 6.0, 4GB RAM, een geavanceerde 16 MP-camera van Sony met vierassige beeldstabilisatie, een usb-C poort, een 3000mAh-batterij die Quick Charge 3.0 ondersteunt…. Neen, we hebben het hier niet over Samsungs Galaxy S7 of over de LG G5, maar wel degelijk over het nieuwe 5.15 inch toptoestel van Xiaomi. Dat toestel kost geen 700 euro, maar de helft.

Xiaomi kon de hooggespannen verwachtingen rond zijn nieuwe vlaggenschip dan ook inlossen in Barcelona, waar het woensdag zijn toestel boven de doopvont hield. Ook qua uiterlijk heeft de Mi 5 trouwens alles van een premium-toestel. Al moet daar meteen aan worden toegevoegd dat er bij het design (afbuigende randen op de achterzijde, afwerking in glas) toch wel héél goed gekeken is naar de Galaxy Note 5 van de grote Koreaanse concurrent.

De Mi 5 van Xiaomi wordt in drie versies gelanceerd. Het duurste toestel heeft een keramische achterkant en gaat ongeveer 370 euro kosten. Het beschikt over een intern geheugen van 128 GB, en over een op 2,15GHz geklokte Snapdragon 820. Ook de middenmoter beschikt over die chip, en over 64 GB opslaggeheugen. De goedkoopste variant heeft een processor die op 1,8GHz is geklokt, en een geheugen van 32 GB.

In eerste instantie wordt de Mi 5 in China en in India gelanceerd, maar het is niet uitgesloten dat het toestel ook in het Westen wordt geïntroduceerd.

E-commerce

Xiaomi is de voorbije jaren explosief gegroeid in zijn thuismarkt en in landen zoals India. Het bedrijf verkoopt zijn toestellen bijna uitsluitend online, en neemt een belachelijk kleine marge, omdat het vooral geld wil verdienen met e-commerce diensten.

Het serviceplatform van Xiaomi is toegankelijk via de MIUI 7 interface die het bedrijf over Android heeft geborduurd. Vorig jaar verkochten de Chinezen 70 miljoen toestellen, minder dan de 100 miljoen die werden vooropgesteld, en dat komt dan weer omdat de concurrentie van spelers als Lenovo en Huawei flink is toegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content