Nintendo maakt (eindelijk) smartphonegames

Luigi en Mario, twee iconische personages van Nintendo. © .

Na jaren de boot af te houden gaat Nintendo zijn games dan toch naar smarpthones en tablets brengen via een partnerschap met het Japanse DeNa.

De afspraak komt er op neer dat beide partijen spellen zullen ontwikkelen voor ‘smart devices’ en vanaf de herfst een online ledendienst zullen opstarten. Ook pc’s en de eigen Nintendo spelcontrollers krijgen zo’n service.

De games die de twee samen ontwikkelen mogen gebruik maken van alle intellectuele eigendom van Nintendo. Dat wil zeggen dat alle personages uit de Nintendo-stal, zoals Mario, Zelda, Donkey Kong of Star Fox binnenkort naar je smartphone kunnen komen. Interessant daarbij is dat Nintendo en DeNa zeggen dat het enkel nieuwe games wil ontwikkelen. Dat wil zeggen dat bestaande games voor de WiiU of 3DS geen remake krijgen op de smartphone of tablet, dit om optimaal gebruik te kunnen maken van de functies van de nieuwe toestellen.

Aandelenruil

De samenwerking gaat ook gepaard met een financieel partnerschap. Zo krijgt Nintendo iets meer dan 15 miljoen aandelen van DeNa, zo’n tien procent van het bedrijf. DeNa krijgt op zijn beurt 1,75 miljoen aandelen, of 1,24 procent, van Nintendo. Beiden ter waarde van 22 miljard yen of 171 miljoen euro.

Veel gamers wachten al jaren tot Nintendo de stap naar smartphones en tablets zet. Het bedrijf bleef, in tegenstelling tot Sega, echter lang achter zijn strategie om enkel voor zijn eigen spelsystemen te ontwikkelen waardoor het lang afwezig bleef op de nieuwe toestellen. Dat maakte Nintendo er echter niet rijker op.

Nieuw landschap

De komst naar mobiele toestellen betekent echter niet dat Nintendo morgen weer alomtegenwoordig is. Zo komt de japanse spelproducent terecht op nieuw terrein met nieuwe concurrenten en op toestellen waar spelers geen of minder hoge bedragen uitgeven tegenover spelconsoles zoals de 3DS of de Wii U. Desalniettemin blijft het een broodnodige zet voor het bedrijf en krijgt het mobiele ecosysteem er een gigant met decennia aan spelervaring bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content