NMBS wil duizenden smartwatches bestellen voor stiptere treinen

© BELGA

De NMBS lanceerde vorige week een aanbesteding voor de aankoop van duizenden smartwatches, tablets en smartphones. Hiermee wil de spoorwegmaatschappij verder inzetten op digitalisering.

De openbare aanbesteding zou naar schatting de aankoop van 13.500 smartphones, 7.000 tablets en 6.000 smartwatches en toebehoren omvatten. De leverancier van deze toestellen zal daarna ook nog instaan voor onderhoud en herstellingen. Daarnaast zoekt de NMBS ook software om alle toestellen – bestaande en nieuwe – te beheren. ‘Deze geplande aankoop past in onze digitaliseringsstrategie’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman, die stelt dat de toestellen bedoeld zijn voor zowel de treinbestuurders als de -begeleiders.

‘De watches moeten de stiptheid verbeteren. In de avondspits, bijvoorbeeld, moeten er 84 treinen per uur door de Brusselse noord-zuidverbinding. Daar komt het aan op de seconde voor een exact vertrektijdstip’, voegt Temmerman nog toe.

De tablets, die nog dit jaar hun weg zouden beginnen vinden naar de bestuurders, moeten hen onder meer helpen om een geactualiseerd werkrooster te hebben. De smartphones dienen onder meer om reisinformatie op te zoeken en zouden samen met de slimme horloges vanaf volgend jaar in gebruik worden genomen.

Het voorziene raamcontract zou vijf jaar lopen. Volgens Temmerman zijn er gelijktijdig ongeveer 7.300 smartphones, 3.800 tablets en 3.200 smartwatches nodig. De hogere getallen in het contract omvatten ook vervangingen.

Kandidaat-leveranciers hebben tot en met 15 maart de tijd om zich in te schrijven voor de aanbestedingsprocedure. Een investeringsbedrag of een (ruwe) range wil de NMBS niet geven, volgens henzelf om de aanbestedingsprocedure ten volle te laten lopen.

Partner Content