Nog geen timing voor Nokia-tablet in Europa
Nokia is klaar om Huawei, Alcatel-Lucent en Ericsson aan te pakken in de volgende generatie netwerken. Zijn HERE-locatiedienst zal voor autonoom rijdende auto’s zorgen. Maar verwacht niet direct een Nokia-tablet in Europa, zei CEO Rajeev Suri in Barcelona.
Voor wie er nog aan twijfelt: Nokia is terug. Rajeev Suri kan het weten, want de uit Indië afkomstige CEO, die in Finland woont, is sinds 1995 bij het bedrijf. In oktober 2009 werd hij baas van het toenmalige Nokia Siemens Networks, op een moment dat niemand daar nog geld op inzette. Nu is Networks 90 procent van Nokia en je hoort beleggers niet klagen. “2014 was een goed jaar voor Nokia. Al onze divisies groeiden in het tweede semester. De bedrijfswinst was 14 procent hoger. We eindigden het jaar met 5 miljard euro netto cash. Onze winst per aandeel ging 40 procent hoger. Een fantastische manier om als een heruitgevonden Nokia te beginnen”, begon Suri zijn peptalk.
Over het hele jaar haalde Nokia 12,7 miljard dollar omzet, evenveel als in 2013. Het tweede semester, zoals Suri onderstreept, toont een duidelijk opwaartse trend. (Ter vergelijking: Alcatel-Lucent haalde 13,2 miljard euro omzet, Ericsson omgerekend 24,4 miljard en Cisco in 2013-14 47 miljard dollar, nu 42 miljard euro).
Sinds april 2014 is de verkoop van de smartphone-afdeling aan Microsoft afgerond. Nokia heeft nu nog drie afdelingen: Networks, Technologies (licenties en patenten) en HERE, de digitale kaartenbusiness die Suri als “onze location cloud company” omschrijft. “Allemaal hebben ze significant potentiëel en allemaal hebben ze het zeer goed gedaan in 2014”, zei Suri.
Zijn boodschap? Nokia staat klaar om te leveren wat de geconnecteerde wereld van morgen vraagt – communicatiecapaciteit en intelligentie voor de 50 miljard of meer verbonden apparaatjes tegen 2025. “Fouten van bestuurders veroorzaken ongeveer 90 procent van de ongevallen en 40 procent van de verkeersslachtoffers zijn het resultaat van alcohol, drugs, verstrooidheid of vermoeidheid. Met autonome besturing zouden verkeersongevallen tot het verleden behoren. Met HERE staan we daar voorop. Zelfs als autonome besturing maar de helft van de ongevallen zou voorkomen, redt je wereldwijd 500.000 levens per jaar. De CO2-uitstoot zou je verminderen met de helft van wat de commerciële luchtvaart vandaag uitstoot”, zette Suri dat in perspectief. Hij gaf andere voorbeelden: “Precisielandbouw met minder pesticiden, geneeskunde met snellere onderzoeken, efficiëntere en zuiniger stroomvoorziening”.
Dat soort toepassingen vraagt een drastische hervorming van de huidige netwerken. “Nog dit decennium zal er 1000 keer meer communicatiecapaciteit nodig zijn, maar tegen kosten waaraan operatoren nog geld verdienen”, zei Suri.
Nokia heeft in 2014 marktaandeel gewonnen in 4G (LTE), volgens Suri. Hij verwacht nog meer succes met antennes en kleine cellen die 4G en wifi samenbrengen in een eengemaakte radiotechnologie, in cloud radio en in 5G. Nokia wil zijn systeemintegratiediensten uitbreiden – één van de groeimotoren uit 2014 – en zich profileren in big data analytics.
Suri: “5G is natuurlijk nog in wording. Standaardisatie start volgend jaar en als industrie gaan we naar serieuze pilootprojecten in 2018 en live toepassingen vanaf 2020”.
Uiteindelijk zal de hele telecomstructuur ‘naar de telco cloud’ evolueren. Telecom wordt een virtuele informaticadienst die vanuit datacenters wordt geleverd. “We zijn zo goed als klaar met de oplossingen die je nodig hebt om naar de cloud te migreren”, zei Suri, die de lange lijst afvinkte.
Europa zal daarin niet voorop lopen. “Als je spreekt over de telecomcloud en spraak over 4G (VoLTE, volgens Nokia 15 keer efficiënter dan 2G en 3G), dan zie ik Korea voorop met veel van die dingen. Japan komt 6 maanden later, Noord-Amerika nog eens 6 maanden later en Europa 3 of 4 jaar na Japan”, zei Suri.
Europa moet evenmin zitten wachten op de N1 tablet. Nokia lanceerde die in november. In januari kwam hij op de Chinese markt. Rajeev Suri: “We hebben zeer goede reacties gekregen in China. We hebben er een paar productieruns van verkocht. Het toont ons hoe sterk het Nokia merk is. Brengen we die tablet naar Europa? Op een gegeven moment wel. Maar we doen dit voorzichtig. We hebben nu onze tenen in het water gestoken en geëxperimenteerd. We willen voorzichtig zijn met ons merk. We monitoren nu de ervaring van de kopers. Als dat allemaal goed is, zullen we naar andere landen gaan. Dus het antwoord is ja, maar over de timing moeten we nog beslissen.” (BL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier