Nokia betaalde in 2007 miljoenen euro’s losgeld aan afperser

© .
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Finse politie meldt dat Nokia in 2007 miljoenen euro’s aan losgeld heeft betaald aan een afperser die ermee dreigde een encryptiesleutel van het mobiele besturingssysteem Symbian te doen uitlekken. Dat schrijft De Standaard.

In 2007, toen Nokia nog de grootste gsm-fabrikant ter wereld was en toen de telefoons van het Finse bedrijf nog op Symbian draaiden, heeft een afperser beslag kunnen leggen op een encryptiesleutel van het Symbian-besturingssysteem, meldt de Finse politie.

De afperser dreigde ermee de encryptiesleutel te doen uitlekken. Omdat de veiligheid van Nokia’s Symbian-toestellen in dat geval in het gedrang zou komen, kwam de Finse fabrikant met losgeld op de proppen. Hoeveel is niet duidelijk, maar het zou wel om enkele “miljoenen euro’s” gaan. Nokia overhandigde het geld in een sporttas nabij een Fins pretpark. De politie wist de afperser niet te vatten.

Intussen is de telefoondivisie van Nokia in het bezit van Microsoft, en draaien de smartphones van het Finse bedrijf hoofdzakelijk op Windows Phone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content