Nokia Siemens Networks maakt mobiele basisstations intelligent

Liquid Applications is een nieuwe technologie van Nokia Siemens Networks die cellulaire basisstations informatie sneller en gerichter tot bij de gebruikers laat brengen.

Nokia Siemens Networks kondigde de nieuwe technologie aan op het Mobile World Congress in Barcelona. De rol van een mobiel basisstation is niet langer het bezorgen van radiosignalen om een verbinding met een mobiele telefoon of ander toestel te maken zoals dat sinds de lancering van de gsm in 1991 het geval is. Met Liquid Applications wordt het mobiele basisstation een intelligent deel van het netwerk van een operator.

Liquid Applications maakt het mogelijk om applicatiedata naar basisstations te verzenden waardoor lokale gebruikers er meteen toegang tot hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld specifieke informatie krijgen over de buurt rond het basisstation zoals die getoond wordt in augmented reality toepassingen.

De nieuwe Radio Applications Cloud Server (RACS) maken Liquid Applications mogelijk. De RACS kunnen instaan voor gegevensverwerking in het basisstation, evenals opslag van content en toegang tot real-time netwerkinformatie. Liquid Applications is onderdeel van Nokia Siemens Networks’ Liquid Broadband portfolio dat operatoren de mogelijkheden geeft hun abonnees gepersonaliseerde diensten te bieden.

Volgens de Financial Times wil Siemens trouwens zijn belang in de joint venture met Nokia terugbrengen tot minder dan 20 percent. Op dit ogenblik heeft het nog een belang van 50 percent. In april loopt een overeenkomst tussen de aandeelhouders af die zes jaar geleden werd gesloten. Siemens en Nokia kunnen dan zelf bepalen wat ze met de aandelen in de joint venture willen doen.

In 2011 kondigde Nokia Siemens Networks aan dat er 17.000 banen diende te schrappen als gevolg van een wereldwijde herstructurering. Het bedrijf legt de focus op mobiele breedband en diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content