Nood aan meer SAP-security
Over SAP zullen dit jaar naar verwachting zowat 220 security notes worden gepubliceerd.
Over SAP zullen dit jaar naar verwachting zowat 220 security notes worden gepubliceerd. 90 procent van de huidige SAP erp-implementaties zijn kwetsbaar.
Niet dat de SAP erp-producten onveilig zouden zijn, laat staan onveiliger dan andere erp-producten. Gebruikers besteden helaas te weinig aandacht aan security-aspecten bij het implementeren van SAP en/of maken onvoldoende gebruik van de beschikbare beveiligingsmiddelen.
Dat alles bleek uit een ‘ERP & SAP security in 2010’-seminar dat de securityorganisatie Lsec organizeerde in het kader van de ‘Global Scurity Week’. Aangezien erp-projecten beogen om informatie zoveel mogelijk te delen doorheen het hele bedrijf, zal duidelijk zijn dat een geslaagde aanval op die data belangrijke schade kan toebrengen aan een bedrijf. Een verhoogde security moet gericht zijn op de bescherming van data, de betrouwbaarheid van processen, de beschikbaarheid van toepassingen en de afdwingbaarheid van ‘goede praktijken’.
De gevoeligheid van aanvallen bij SAP en andere erp-pakketten is in de voorbije tijd gegroeid door de toenemende toegankelijkheid van deze omgevingen vanuit het internet, ook door derden. Tevens worden erp-pakketten steevast aan de noden van de klanten aangepast, wat de complexiteit (en dus de gelegenheden tot zowel implementatie- als programmeerfouten) vergroot. Bij dat alles moeten ook nog gekende problemen, zoals in de SAP gateway, worden gevoegd, evenals de groeiende gebruikseenvoud van publiek beschikbare hackertools.
Een beter gebruik van de SAP-securityvoorzieningen, eventueel in combinatie met producten van derden zoals CA Technologies (dat een nauw partnership met SAP rond onder meer security aanging), kan tevens de algemene security doorheen een compleet bedrijf bevorderen. Daarbij kan worden gedacht aan zowel een meer transparante toekenning en beheer van ‘rollen’, de opvolging van gebeurtenissen in het systeem en het invullen van ‘governance- noden. En dat alles in heterogene (SAP en non-SAP) omgevingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier