Noodprocedure EMCS loopt af

De noodprocedure voor het elektronisch systeem EMCS is stopgezet …

De noodprocedure voor het elektronisch systeem EMCS (Excise Movement Control System) is stopgezet nadat dinsdag een nieuwe versie van het systeem ter beschikking werd gesteld.

Het EMCS-systeem volgt het transport tussen de EU-lidstaten op van accijnsgoederen, zoals tabak en alcohol. Het vervangt de papieren aangifte en moest op 1 januari 2011 verplicht worden ingevoerd in alle EU-lidstaten. Meteen werd echter vastgesteld dat het systeem in België niet efficiënt genoeg was. Ook Denemarken, Nederland en Italië hadden technische problemen. Doordat een elektronische aangifte in sommige gevallen mislukte, moesten bedrijven opnieuw met het papieren formulier werken.

De administratie van Financiën stelde daarom onmiddellijk noodprocedures in, die enkel bij falen van het systeem mochten worden gebruikt en er voor moesten zorgen dat de bewegingen niet werden gehinderd. Zo werden sinds 1 januari toch nog 45.812 uitgaande en 44.880 inkomende elektronische transportbewegingen geregistreerd. De andere, via de noodprocedure afgehandelde, bewegingen worden achteraf in het EMCS ingebracht.

De nieuwe versie kwam tot stand door de samenwerking tussen de Stafdienst ICT van de FOD Financiën en een privé-contractant. “De versie voldoet aan de efficiëntievereisten waardoor de ingestelde noodprocedures geen redenen van bestaan meer hebben”, luidt het nog.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content