Nooit genoeg bandbreedte

Het leek wel of de voorbije editie van het internationale technologiecongres NetEvents helemaal in het teken stond van 100 gigabit ethernet.

Het leek wel of de voorbije editie van het internationale technologiecongres NetEvents helemaal in het teken stond van 100 gigabit ethernet.

Zo kondigde Nokia Siemens Networks aan dat het data aan 100 gigabit per seconde over (één bundel van) het optische fibernetwerk van Verizon stuurt in Dallas. En de toonaangevende Amerikaanse netwerktester Ixia meldde een 100 gigabit testsysteem te lanceren.

Nu sommige onderzoeken ervan uitgaan dat er tegen 2015 niet minder dan vijf miljard burgers permanent online zullen zijn, en de groei in dataverkeer vandaag al kan oplopen tot honderdduizenden petabytes per maand (voornamelijk door de toegenomen videotrafiek), wordt het stilaan duidelijk met welke uitdagingen netwerkproviders en infrastructuurboeren in de komende jaren geconfronteerd worden.

En hoewel de 40 gigabit-markt nog in volle ontwikkeling is, werken grote spelers zoals NSN, Huawei en vele anderen al volop aan de uitrol van 100 gigabit ethernettechnologie. Het onderzoeksbureau Infonetics Research gaat ervan uit dat de eerste concrete 100G-producten tegen het einde van 2009 op de markt zullen verschijnen. Tegen 2010 zou er ook een algemeen aanvaarde standaard voor 100 gigabit moeten zijn. Toch zou het nog tot 2013 duren voor de uitgaven in 100 gigabit-technologie de investeringen in 40 gigabit zullen overtreffen.

“De 100G markt zal moeten rijpen, net zoals een goeie wijn”, aldus Michael Howard van Infonetics. “In dat proces zullen we aan de kant van de serviceproviders nog een belangrijke consolidatie zien. Voor hen is het zaak de kosten drastisch te drukken, en nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content