‘Noord-Korea hackte Indiase ruimtevaartorganisatie’

'Noord-Korea hackte ruimtevaartorganisatie India'

Terwijl India zich klaarmaakte voor een historische poging om op de maan te landen, werd de ruimtevaartorganisatie gehackt, vermoedelijk door Noord-Korea. Dat meldt de zakenkrant Financial Times.

De Indiase cyberbeveiliger Security Brigade zegt tegen de Amerikaanse krant dat zeker vijf belangrijke overheidsdiensten in India in de afgelopen maanden zijn gehackt. Daaronder zou ook een kerncentrale zijn geweest. Ambtenaren openden nietsvermoedend phishingmails, waardoor de aanvallers toegang kregen tot computersystemen. Het is niet duidelijk of de hackers technologie of kennis wilden stelen, of dat ze wilden saboteren.

De aanvallers zouden gebruik hebben gemaakt van een schadelijke software die DarkSeoul wordt genoemd. Dat zou een wapen van de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zijn. Lazarus wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een digitale inbraak bij Sony in 2014. Ook de gijzelsoftware WannaCry, die in 2017 honderdduizenden computers over de hele wereld vergrendelde, zou zijn gemaakt en ingezet door Lazarus.

Begin september van dit jaar probeerde India om als vierde land ter wereld een toestel op de maan te laten landen. De maanlander verloor echter het contact met de aarde, waardoor vermoed wordt dat hij is gecrasht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content