Norkring ziet “geen enkel probleem met DVB-T-dekking”
Norkring, dat de licenties voor digitale ether beheert, is het niet eens met de uitspraken van Telenet-ceo Duco Sickinghe als zou de dekking voor dvb-t (digitale televisie via de ether) binnenshuis onvoldoende zijn. “Op dit moment zijn de testen nog volop bezig en zien wij geen enkel probleem met de vooropgestelde dekking”, klinkt het. Sickinghe had tijdens de bekendmaking kwartaalresultaten van Telenet aangegeven dat het commerciële dvd-t-aanbod van het bedrijf nog even op zich moest laten wachten. Als reden noemde hij de voorlopig nog onvoldoende dekking binnenshuis
Norkring, dat de licenties voor digitale ether beheert, is het niet eens met de uitspraken van Telenet-ceo Duco Sickinghe als zou de dekking voor dvb-t (digitale televisie via de ether) binnenshuis onvoldoende zijn. “Op dit moment zijn de testen nog volop bezig en zien wij geen enkel probleem met de vooropgestelde dekking”, klinkt het.
Sickinghe had tijdens de bekendmaking kwartaalresultaten van Telenet aangegeven dat het commerciële dvd-t-aanbod van het bedrijf nog even op zich moest laten wachten. Als reden noemde hij de voorlopig nog onvoldoende dekking binnenshuis. “We zoeken nog steeds naar een manier om voldoende dekking binnenshuis te krijgen. We zijn dat samen met Norkring technisch aan het valideren”, klonk het.
Er zijn geen problemen met de dekking, reageert Norkring nu. “In 2010 heeft Norkring België zijn volledige uitzendinfrastructuur uitgebreid en gemoderniseerd: het dvb-netwerk ging van 8 naar 13 zendstations en het aantal dvb-t zenders ging van 8 naar 47”, legt marketing en communication manager Kristien Boels uit. “Sinds 1 oktober 2010 is het dvb-t-netwerk in Vlaanderen en Brussel operationeel. Onze testen bevestigen dat de reële dekking de voorspelde dekking overtreft (indoor en outdoor). In een draadloos netwerk – net zoals bij wifi, gsm en 3g – zijn bepaalde wispelturigheden echter nooit uit te sluiten.”
Andere kandidaten Norkring België kocht eind 2008 een belang van 49 procent in het zenderpark van de VRT. In 2009 werd het 100 procent eigenaar en sindsdien is het bedrijf een volwaardige netwerkoperator met een eigen omroepnetwerk en uitzendlicenties voor draadloze digitale televisie en digitale radio in Vlaanderen en Brussel.
Voorlopig sloot enkel Telenet een overeenkomst met Norkring om een dvb-t-aanbod uit te werken. Ze sleutelen daarvoor samen aan het netwerk, zoals Sickinghe stelde. Het is dan ook opmerkelijk dat Norkring nu de uitspraken vanwege een belangrijke partner als Telenet wenst te counteren.
Een verklaring zou kunnen liggen in het feit dat Norkring begin februari heeft bekendgemaakt dat het de besprekingen met potentiële partners om digitale tv en radio te verspreiden via de antenne wil hervatten. Die selectieprocedure was midden vorig jaar stopgezet “om de technische integratie met bestaande klanten uit te werken”. En berichten over onvoldoende dekking helpen natuurlijk niet om potentiële partners over de streep te trekken…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier