NSA-baas Keith Alexander stapt op

© Reuters

NSA-directeur Keith Alexander vertrekt in maart met pensioen. Dat heeft naar verluidt niks te maken met Edward Snowdens onthullingen over het NSA-afluisterprogramma.

Generaal Keith Alexander leidde de NSA acht jaar lang, een absoluut record sinds de oprichting van het agentschap in 1952. Sinds zijn aanstelling in 2005 werd de 62-jarige Alexander drie keer herbenoemd, een laatste keer in maart van dit jaar. Zijn vetrek is bevestigd door het Witte Huis.

Afluisterschandaal De NSA kwam zwaar onder vuur te liggen nadat ex-consultant Snowden in juni onthullingen deed over de enorme hoeveelheid e-mails, telefoontjes en andere informatie die het agentschap wereldwijd onderschept. De woordvoerster van de NSA beklemtoont echter dat zijn vertrek niets te maken heeft met lekken in de media. Reeds bij zijn laatste herbenoeming in maart had de directeur te kennen gegeven dat hij nog maximaal één jaar op post zou blijven.

Hervorming op komst? Ook adjunct-directeur John Inglis zou volgens ingewijden dra met pensioen vertrekken. Hun vertrek biedt de regering van president Barack Obama de gelegenheid om de NSA grondig te hervormen. De woordvoerder van het Witte Huis ontkent echter dat de pensionering van Alexander iets te maken heeft met de hervormingsplannen.

Donderdag nog bracht de krant The Washington Post een verhaal over de belangrijke rol die de NSA zou spelen bij het uitvoeren van droneaanvallen tegen terroristen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content