NSA gebruikt ‘interne Google’ om gebruikersgegevens te delen met overheidsdiensten
De NSA gebruikt een Google-achtige tool genaamd ICReach om in het geheim de metadata van miljoenen burgers door te spelen aan Amerikaanse overheidsagentschappen. Dat blijkt uit nieuwe documenten van Edward Snowden, die door The Intercept zijn vrijgegeven.
“Deze documenten leveren het eerste definitieve bewijs dat de NSA jarenlang massieve aantallen data direct toegankelijk hebben gemaakt voor overheidsinstellingen”, schrijft The Intercept.
Partners van de NSA in het ICReach-programma zijn onder meer de CIA, de FBI en de DEA (Drug Enforcement Administration). ICReach – in 2007 gemaakt en eigenlijk bedoeld als een tool om verdachten beter te kunnen opsporen – wordt dus gebruikt om data met overheidsdiensten uit te wisselen via één platform; een zoekmachine à la Google.
Via de ‘interne zoekrobot’ worden ongeveer 850 miljard ‘metadata records’ gedeeld, inclusief gegevens over telefoon- en chatgesprekken en e-mails – wanneer en met wie werden er e-mails uitgewisseld, wanneer en naar wie werd er getelefoneerd. Ook kan de tool de GPS-locatie van apparaten van gebruikers traceren, aldus The Intercept.
Er worden data van Amerikaanse burgers en buitenlanders beschikbaar gesteld via ICReach. Veel van de opgeslagen informatie heeft zelfs betrekking op burgers die “niet beschuldigd zijn van eender welke vorm van wangedrag”, zo wijzen de documenten uit.
Ruim 1.000 analisten van in totaal 23 Amerikaanse agentschappen zouden toegang hebben tot de zoekmachine, ook wel omschreven als een ‘one-stop shopping tool’. Hoewel die analisten niet aan de content van de e-mails of telefoongesprekken zelf kunnen, zijn ze wel in staat de metadata te gebruiken om puzzelstukjes te verzamelen omtrent het heden en verleden van bepaalde mensen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier