NSA heeft al sinds 2008 vrije toegang tot iPhones

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De NSA heeft al sinds 2008 een tool waarmee het gevoelige gegevens van iPhones kan onderscheppen. Heeft Apple hiervoor zélf een achterpoortje ingebouwd in zijn smartphones?

Uit nieuwe gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden, waarover Der Spiegel en onderzoeker Jacob Appelbaum berichten, blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al sinds 2008 een speciale tool genaamd DROPOUTJEEP gebruikt om iPhone-gegevens mee af te tappen.

NSA heeft toegang tot sms’jes, adresboeken en locatiegegevens

Het betreft spyware waarmee de NSA via sms, WiFi of 3G toegang kan krijgen tot sms’jes, adresboeken en locatiegegevens op de iPhone, en waarmee het van op afstand de camera en microfoon van Apple’s smartphone kan activeren.

In de documenten claimt de NSA een succesratio van 100 procent wat betreft het inplanten van de spyware in iOS-apparaten.

Werkte Apple samen met de NSA?

Nog volgens de documenten heeft de NSA fysieke toegang tot de iPhone nodig om er DROPOUTJEEP op te kunnen installeren (al was een versie die van op afstand werkt ook in de maak).

Volgens Appelbaum is het mogelijk dat de NSA verzendingen van bij webwinkels bestelde iPhones onderschepte en er vervolgens een backdoor inbouwde om de spyware te kunnen installeren, zoals het eerder deed met routers, firewalls en servers van onder meer Cisco, Dell en HP. Een andere mogelijkheid is dat Apple zélf actief achterpoortjes heeft ingebouwd om de NSA toegang te geven tot zijn smartphones, stelt de onderzoeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content