‘NSA kraakt 70 procent van alle gsm-netwerken, ook in België’
De NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ hebben zo goed als alle gsm-netwerken gekraakt, inclusief Belgische netwerken. Daarvoor werden medewerkers van telecombedrijven afgeluisterd.
De onthulling staat te lezen op The Intercept, de nieuwssite die de lekken van Edward Snowden naar buiten brengt. In totaal zijn zo 701 van de wereldwijd ongeveer 985 netwerken gekraakt met behulp van een afluistersysteem onder de naam Auroragold.
UIt de documenten blijkt dat de dienst voor die praktijk kwetsbaarheden zoekt in dergelijke communicatiesystemen. Ook is er sprake van het zelf implementeren van dergelijke zwakheden. Dergelijke praktijken, lekken ontdekken en ze verzwijgen, worden doorgaans afgekeurd door beveiligingsspecialisten omdat andere hackers hetzelfde lek ook kunnen misbruiken.
Werknemers bespioneerd
Om al die mobiele netwerken te kraken, werden telecomwerknemers bespioneerd. Zo werden er berichten gevonden van meer dan 1.200 emailaccounts van mensen die werken voor grote telecombedrijven. Ook de GSMA, de belangengroep van de gsm-sector, zit onder de slachtoffers.
The Intercept merkt daarbij fijntjes op dat GSMA, dat ook veel werk verricht rond het vastleggen van wereldwijde standaarden, momenteel geld krijgt van de VS om privacybeschermende technolgie te ontwikkelen. Wiens privacy die zal beschermen is dus nog onduidelijk.
Een woordvoerder van de NSA zegt aan The Intercept dat de NSA enkel communicatie verzamelt die wettelijk is toegestaan om zo zich te verdedigen tegen spionage, ongeacht de technologie. Wel moeten we daar zelf bij opmerken dat de VS sinds de aanslagen van 9/11 wettelijk zowat alles toelaat zodra er een vermoeden is van terrorisme.
Zo kon de NSA, sinds mei 2012, de benodigde technische kennis verzamelen achter zo’n zeventig procent van alle mobiele netwerken. De operatie waarbij telecommedewerkers zijn afgeluisterd is tenminste al sinds 2010 actief.
Ook in België kan de NSA zonder problemen op onze mobiele netwerken. Op een wereldkaart over het percentage van de netwerken die kunnen worden onderschept staat ons land aangeduid als ’75 procent of meer’. De ons omringende landen zitten zelf overigens in de categorie 26-50 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier