Obama voor techies, Romney voor bankiers
Mensen bij Microsoft, Google en enkele universiteiten doneerden tot dusver het meeste voor de campagne van huidig Amerikaans president Barack Obama. De campagne van de twee Amerikaanse kandidaten voor de volgende presidentiële ambtstermijn halen hun fondsen exact uit de hoek waarvan je ze verwacht. Dat mag blijken uit de statistieken die de website Opensecrets.org verzamelt. De website zet de cijfers van democraat Barack Obama en de republikein Mitt Romney naast elkaar en die geven een haast karikaturaal beeld. Zo zitten de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Obama bij de universiteit van Californië ($491,868), Microsoft ($443,748) en Google ($357,382). Advocatenkantoor DLA Piper en de universiteit van Harvard (Boston) maken de top 5 volledig.
Mensen bij Microsoft, Google en enkele universiteiten doneerden tot dusver het meeste voor de campagne van huidig Amerikaans president Barack Obama.
De campagne van de twee Amerikaanse kandidaten voor de volgende presidentiële ambtstermijn halen hun fondsen exact uit de hoek waarvan je ze verwacht. Dat mag blijken uit de statistieken die de website Opensecrets.org verzamelt. De website zet de cijfers van democraat Barack Obama en de republikein Mitt Romney naast elkaar en die geven een haast karikaturaal beeld.
Zo zitten de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Obama bij de universiteit van Californië ($491,868), Microsoft ($443,748) en Google ($357,382). Advocatenkantoor DLA Piper en de universiteit van Harvard (Boston) maken de top 5 volledig. Kortom: technologiebedrijven, onderzoekers, academici en advocaten. Dat strookt sterk met zijn profiel en met de mensen die hem al eerder steunden. Zo wordt Obama geadviseerd door ex-Google-ceo Eric Schmidt en Craig Mundie, chief research & strategy officer bij Microsoft. Steve Ballmer, ceo van Microsoft, steunde Obama ook openlijk.
Bij Mitt Romney is, precies zoals je zou denken gezien zijn achtergrond, de financiële wereld een bron van inkomsten. Vooral vanuit Goldman Sachs ($676,080), JPMorgan Chase & Co ($520,299) en Morgan Stanley ($513,647) stromen veel inkomsten toe. De top vijf omvat zelfs nog twee andere banken (Bank of America en Credit Suisse Group).
Obama haalt vijf keer zoveel centen uit de ‘Communicatie/Elektronica’-sector dan Romney. Die laatste puurt meer dan dubbel zoveel geld uit de financiële sector dan Obama.
Het geld is voor de duidelijkheid niet afkomstig van de bedrijven zelf, maar van politieke comités, werknemers en familieleden die verbonden zijn met de organisaties of met filialen ervan. In totaal haalde Obama al 348,4 miljoen dollar op voor zijn campagne, vergeleken met 193,4 miljoen bij Romney. Obama gaf daarvan al 262,9 miljoen dollar uit, terwijl Romney al 163,2 miljoen spendeerde. Voor beide kandidaten is de belangrijkste sponsorende staat Californië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier