Oktober cruciale maand voor doellijntechnologie
De Wereldvoetbalbond FIFA wil misschien dan toch technologische hulpmiddelen voor de scheidsrechters toelaten.
De Wereldvoetbalbond FIFA wil misschien dan toch technologische hulpmiddelen voor de scheidsrechters toelaten.
Het gebruik van de doellijntechnologie, die de scheidsrechter moet duidelijk maken of de bal al dan niet achter de lijn is, staat immers op de agenda van de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA. Zij zullen in oktober in het Cardiff (Wales) een aantal mogelijke producenten van de technologie hun product laten voorstellen om dan te beslissen of het zal toegelaten worden.
“Tijdens de vergadering in Cardiff zullen de verscheidene ontwikkelaars hun product voorstellen. Mijn standpunt wat betreft doellijntechnologie is nooit veranderd: als we een accuraat en makkelijk te hanteren systeem voorhanden hebben, zullen we niet aarzelen om het te gebruiken. Maar momenteel is dat systeem er nog niet”, verklaarde FIFA-voorzitter Sepp Blatter in Singapore.
Vroegere experimenten
Toch wordt er al jaren geëxperimenteerd met ‘intelligente ballen’ in het voetbal. Al in 2003 werkten sportuitrustinggigant Adidas en het Duitse Cairos Technologies aan een oplossing voor doellijntechnologie. . Een eerste experiment, op het WK 2005 voor -17-jarigen in Peru, mislukte schromelijk. Toen werden rfid-chips gebruikt, met sensoren rond het veld. Er bleken zowel problemen met loskomende chips, als met de nauwkeurigheid van de radiotechnologie. Zo werden ballen die over de dwarslat vlogen soms als doelpunt gerekend.
Eind 2007 werd een nieuw experiment gedaan op het WK voor clubteams in Japan met de zogenaamde Teamgeist II (zie foto). De Teamgeist II bevatte een chip die midden in de bal bevestigd was met twaalf armen. Rond het doel, op een diepte van 15 à 20 centimeter, waren flinterdunne kabels gegraven die een magnetisch veld creërden. Dat veld stuurde in ‘realtime’ informatie naar een computer wanneer de bal er in terecht kwam. De computer berekende de exacte positie van de bal en stuurde de boodschap ‘goal’ naar de horloge scheidsrechter wanneer de bal effectief over de doellijn was. De boodschap werd geëncrypteerd zodat er onderweg niets mee kon gebeuren.
In Groot-Brittannië werd datzelfde jaar ook aan het bedrijf Hawkeye Innovations gevraagd om een systeem uit te werken met camera’s – zoals bij het tennis al gebruikt word. In 2008 werd uiteindelijk door de IFAB beslist de beslissing voor of tegen doellijntechnologie te bevriezen.
De dwalingen met de handsbal van Thierry Henry vóór het WK van dit jaar en het afgekeurde doelpunt van Frank Lampard tijdens het WK hebben de discussie opnieuw geopend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier