Olympische Spelen: Amnesty lanceert app die schietpartijen in kaart brengt

© iStockphoto

Een maand voor de start van de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2016 heeft Amnesty International dinsdag een applicatie gelanceerd die een geografisch overzicht geeft van de schietpartijen in Rio de Janeiro.

De applicatie heet “Fogo Cruzado” (kruisvuur), en werkt met informatie van getuigen van schietpartijen, die vaak voorkomen in de favela’s van Rio, vooral dan die in het noordelijke deel ervan en de buitenwijken. Tot december zal ze uitgetest worden in enkele favela’s.

“Deze applicatie is een hulpmiddel om gegevens te verschaffen. Er gebeurden deze week zo veel vuurgevechten waardoor vele scholen gesloten bleven, studenten niet naar de les konden, gezondheidsposten niet normaal konden functioneren, en ga zo maar door”, zo klonk het bij de Amnesty-campagnecoördinatrice Rebeca Lerer in Rio.

Data aan begin Olympische Spelen

“Tegen het einde van deze maand zullen we al gegevens hebben, aan het begin van de Olympische Spelen dus. We zullen dan al kunnen zeggen: ‘Kijk, in de Olymische stad leven we met veel gewapend geweld’, en kunnen we de zwaarst getroffen gebieden aanduiden, zo voegde Lerer toe. “We zullen de regering zelfs ter verantwoording kunnen roepen over het verband tussen het wapengeweld en de Olympische Spelen, zowel bij de voorbereiding als tijdens.”

Meer moorden in 2016

In mei bleek nog uit een rapport van het Instituut voor Openbare Veiligheid dat in de periode van januari tot april 1.715 mensen gedood werden in Rio, 15,8 procent meer dan in dezelfde periode in 2015.

De autoriteiten kondigden aan dat tijdens de Spelen 65.000 politieagenten en 20.000 militairen (het dubbele van het personeelsbestand bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen) zullen worden ingezet om de veiligheid te verzekeren. Een deel daarvan zal naar de favela’s gestuurd worden.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content