Omstreden internetondernemer lanceert Dropbox-concurrent
De online opslagdienst Dropbox heeft er een nieuwe concurrent bij: Mega. Het is een initiatief van Kim Dotcom, de oprichter van de filesharingwebsite MegaUpload die vorig jaar door de FBI aangehouden werd wegens het schenden van auteursrechten.
De online opslagdienst Dropbox heeft er een nieuwe concurrent bij: Mega. Het is een initiatief van Kim ‘Dotcom’ Schmitz, de oprichter van de filesharingwebsite MegaUpload die vorig jaar door de FBI aangehouden werd wegens het schenden van auteursrechten.
Mega komt er precies een jaar nadat MegaUpload uit de lucht gehaald werd, omdat deze site de muziek- en filmindustrie van ruim 500 miljoen dollar beroofd had door het illegaal verspreiden van bestanden, aldus het Amerikaans gerecht. Stichter Kim Dotcom werd ook gearresteerd. Momenteel is hij vrij op borgtocht, en loopt er nog een gerechtelijke procedure tegen hem.
Dropbox Dotcom gooit het nu over een andere boeg, en volgt met zijn nieuwe dienst het voorbeeld van Dropbox. Mega is een webdienst waarbij je bestanden kan opslaan in de cloud – je bezit deze bestanden dus niet echt, maar bewaart ze op het internet en wisselt ze uit met je verschillende (mobiele) apparaten. Mega biedt 50 GB gratis opslagruimte. Voor 10 euro per maand krijg je 500 GB, voor 20 euro 2 TB en voor 30 euro 4 TB. Mega zou enkele uren na de lancering al meer dan 250.000 gebruikers tellen.
Mega is volgens Kim Dotcom een waterdichte dienst: door jou opgeslagen bestanden zijn versleuteld, zodat ze noch door Mega-medewerkers, noch door overheden bekeken kunnen worden. Wie tussen de lijntjes kan lezen, weet dus dat Dotcom op deze manier de verantwoordelijkheid voor het illegaal verspreiden van hun bestanden bij de gebruikers legt.
Megabox Tijdens de lancering van Mega sprak Dotcom ook al over een toekomstige dienst genaamd Megabox, waaraan nog minstens zes maand gewerkt wordt. Dit wordt een dienst waar artiesten hun muziek kunnen uploaden. Telkens wanneer hun songs afgespeeld worden op de site, krijgen ze royalties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier