Onbemande commerciële Japanse maanlander gelanceerd
Een raket met een onbemande commerciële maanlander is zondag gelanceerd. Als de missie slaagt, is het de eerste private maanmissie ooit. De bouwer van de lander, het Japanse bedrijf ispace, en lanceerder SpaceX hadden de lancering afgelopen week twee keer uitgesteld voor extra controles.
Het Japanse ispace wil als eerste commerciële bedrijf op de maan landen. Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China daarin geslaagd. Pogingen van Israël en India mislukten.
Op den duur wil ispace grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. De missie Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. Voor het ontginnen van de maan werken de Japanners samen met de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Europa.
Verkenner Rashid
Met de lander gaat ook de verkenner Rashid mee, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Het karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera’s en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog. In 2020 ging een satelliet uit de Emiraten naar Mars.
De lander en de verkenner zijn naar de ruimte gebracht door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. De lancering was vanaf het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral.
Grote omweg
Of de lander daadwerkelijk als eerste commerciële apparaat op de maan aankomt, is niet zeker. Het vaartuig neemt een grote omweg. Het gaat eerst tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Daardoor komt het waarschijnlijk pas eind april volgend jaar aan op de maan. Komend voorjaar gaan ook twee andere commerciële landers naar de maan (Nova-C en Peregrine). Het is nog niet duidelijk wie van de drie als eerste aankomt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier