Online gokken brengt krantenwinkels niet in problemen
Bijna 300.000 Belgen spelen minstens eens per maand met e-lotto, de digitale versie van onder andere Lotto en Euro Millions. Er is geen sprake van kannibalisatie met de krantenwinkels.
E-lotto bestaat nu drie jaar, maar “klanten blijven niet weg uit de krantenwinkel”, zegt Marc Frederix, directeur Marketing van de Nationale Loterij, in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.
Geen aardverschuiving
Legaal gokken op internet via de Nationale Loterij heeft dus (nog) geen aardverschuiving teweeggebracht. Uitbaters van krantenwinkels hadden nochtans moord en brand geschreeuwd met de komst van e-lotto, maar dat blijkt ongegrond.
De Belgen hebben sinds de lancering van e-lotto in maart 2010 143 miljoen euro ingezet, goed voor 6,5 procent van de totale omzet van de Nationale Loterij. Dat is meer dan de vooropgestelde doelstelling van 5 procent. “Het was ook
zeker niet de bedoeling om de spelers weg te trekken uit de winkels”, benadrukt Frederix.
De Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP) bevestigt de tendens. “E-lotto kannibaliseert onze inkomsten nog niet”, zegt secretaris-generaal Tony Vervloet. “Maar we blijven voorzichtig.”
Populair bij mannen
In de krantenwinkels maken mannen 55 procent uit van het klantenbestand. “Op internet stijgt dat tot 71 procent”, zegt Frederix.
Vrouwen zijn eerder impulsspelers: ze gaan niet actief op zoek naar Lotto-producten. Ze stappen een krantenwinkel binnen voor een dag- of
weekblad en kopen er dan wel eens een krasbiljet bij.
Volgens de Nationale Loterij spelen 75.000 spelers elke week op e-lotto. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier