Ontdek de andere genomineerde topdames
Dewi en Julie gaan met de prijzen lopen, maar de concurrentie was bikkelhard. We stellen u graag nog even de andere genomineerde ICT Women en Young ICT Ladies voor.
Caroline De Vos co-founder & COO SatADSL
Bijna tien jaar geleden was Caroline De Vos een van de oprichters van SatADSL: het telecombedrijf waar ze ondertussen de chief operating officer is. Het stond nochtans niet in de sterren geschreven dat Caroline in de ICT-sector zou belanden. Na haar master in de fysica aan de ULB, vervolledigde ze haar kennis met een MBA aan de International Space University. Aanvankelijk zocht ze haar carrière dan ook in de ruimtevaart. “Het is vandaar uit dat ik in 2010 mee besloot om internet via de satelliet te gaan aanbieden: de diensten waar ons bedrijf SatADSL nog altijd op inzet”, aldus Caroline. Dat betekent meteen ook dat deze Belgische topvrouw niet echt mikt op klanten in ons land, maar eerder in ontwikkelingslanden en op plaatsen waar internetconnectiviteit geen vanzelfsprekendheid is.
Op een beurs ziet men mij automatisch als ‘hostess'” caroline de vos
Vorig jaar kreeg Caroline De Vos de erkenning ‘Woman of the Year’ op de internationale ‘Global Women in Telco & Tech Awards’. “Als moeder van twee dochters begrijp ik de moeilijkheden in een door mannen gedomineerde industrie. Maar deze uitdaging is voor mij wel een driver om hard te werken om mijn dromen te realiseren.” Kloppen de cliché’s over mannen versus vrouwen in technologie dan nog steeds? “Het cliché dat je je als vrouw meer moet bewijzen, geldt ook in ICT”, beaamt De Vos. “Je moet al kunnen zwaaien met een prestatieportfolio om professioneel gerespecteerd te worden. Zeker als je er goed uitziet, en je vrouwelijk kleedt bijvoorbeeld, word je toch wel eens gezien als een poppemieke en minder gehoord of au sérieux genomen. Op een beurs, zeker wanneer ik het graag netjes heb en bijvoorbeeld de lege bekers opruim, ziet men mij automatisch als ‘hostess’. Je moet als vrouw in ICT sterk zijn en goed in je vel zitten. En tegen domme en intimiderende opmerkingen kunnen.”
“Ik ben zelf ingenieur ruimtevaart, maar word door mannen waar ik mee samenwerk soms niet betrokken bij technische discussies, of ‘vergeten’ voor uitnodigingen voor meer technische vergaderingen”, zegt De Vos. “En dat terwijl ik evengoed een toegevoegde waarde heb hiervoor. De mannelijke dominantie betekent anderzijds ook dat, in onze nichemarkt, iedereen mij kent. Ik leg makkelijk contacten, mede daardoor.”
Bieke Van Gorp co-founder & COO FibriCheck
‘Strive to amaze’, luidt het motto op haar LinkedIn-profiel, en dat typeert Bieke Van Gorp helemaal. Ze was in 2014 een van de oprichters van de scale-up Qompium. Als die naam u niet meteen iets zegt: hun product FibriCheck allicht wel. FibriCheck is Europees gecertificeerde medische diagnosesoftware die hartritmestoornissen opspoort en zo zelfs beroertes kan vermijden: software die ondertussen hoge ogen scoort.
Toch was Bieke Van Gorp niet voorbestemd om in een softwarebedrijf terecht te komen. Na haar master in finance aan de KU Leuven en een uitwisselingsprogramma in Bangalore, koos ze aanvankelijk voor een carrière in de financiële sector. Meer dan vijf jaar werkte ze bij BNP Paribas Fortis, voornamelijk rond fusies en overnames. Qompium/FibriCheck richtte ze mee op toen ze nog aan de slag was als M&A manager & finance officer bij Pomin: een job die ze in mei 2017 vaarwel zei.
Bieke is een ondernemingsgezinde vrouw die diversiteit genegen is. Vorig jaar werd ze daarom nog geselecteerd voor een belangrijke pitchingcompetitie op de International Women in Tech Conference in Californië. Het probleem rond genderdiversiteit in ICT moet volgens Bieke opgelost worden aan de basis, voor vrouwen op de arbeidsmarkt komen. “Het is belangrijk meisjes op jonge leeftijd geïnteresseerd te maken in ICT. Het STEM-actieplan is zeker een goeie zaak. Uit de laatste STEM-monitor blijkt dat het zijn vruchten begint af te werpen en dat meer jongeren (en ook meisjes) voor een STEM-richting kiezen. Al start ‘het probleem’ volgens mij nog een stuk vroeger dan op de middelbare school. Tech speelgoed is bijvoorbeeld nog vaak typisch naar jongens gericht.”
“Daarnaast er is ook nood aan vrouwelijke rolmodellen”, gaat Van Gorp verder. “Elke mannelijke student of pas afgestudeerde heeft tientallen mannelijke CEO’s en leiders in ICT-bedrijven, met elk hun persoonlijke managementstijl, om naar op te kijken. Helaas zijn er nog steeds niet heel veel vrouwen aan de top van techbedrijven. Vrouwen vinden moeilijker ‘iemand als zijzelf’ die het gemaakt heeft, waaraan ze zich kunnen spiegelen – en dat is extra belangrijk voor jonge vrouwen die naast het professionele aspect vaak ook veel vragen hebben over hoe vrouwen op een hogere positie dit combineren met kinderen en een gezinsleven. Daarom zijn initiatieven als She Goes ICT belangrijk.”
Vrouwen vinden moeilijker ‘iemand als zijzelf’ die het gemaakt heeft” Bieke Van Gorp
Ellen Lemaire Blockchain/Distributed Ledger Technology advisor KBC
Ellen Lemaire (1986) studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen. “Niet de meest IT-gerelateerde keuze”, zegt ze daar zelf over. En toch werkt ze nu rond gespecialiseerde high-tech als blockchain: geen evidente keuze. Na een start bij Deloitte Consulting, met SAP-jobs voor de Europese Commissie en Infrabel, en een overstap naar Real Estate bij KBC, was ze mede-oprichter van het eerste Belgische crowdfundingplatform in een bank. Een jaar geleden werd ze blockchainadviseur voor KBC: een vervolg op de expertise die ze opdeed in een blockchaingebaseerde applicatie voor niet-beursgenoteerde aandelen. Wat haar vooral opvalt? Dat de ICT-wereld vandaag nog altijd een te beperkt aantal vrouwen telt en dat dat onterecht is. “Dat baart me zorgen”, zegt Lemaire. Vrouwen lopen het risico al deze kansen te missen, aldus Lemaire. Ze wil daarom deze jobs promoten, vooral bij vrouwen, om hen te overtuigen dat ze een brug kunnen slaan tussen alle stakeholders in een project.
Céline Thooris head of Artificial Intelligence & Robotics Belfius Bank
Het valt op: heel wat genomineerden hebben geen IT-studies gedaan. Céline Thooris (1988), nu hoofd van AI en Robotica bij Belfius Bank, behaalde bijvoorbeeld een Master in Politieke Wetenschappen, met een focus op de hedendaagse Arabische wereld. Aangevuld met een postdoctoraat Quantative Finance aan de Solvay Brussels School. Maar voor Thooris “draait kunstmatige intelligentie in de eerste plaats over mensen”. Dat wordt geïllustreerd door de diverse samenstelling van haar team. Als fervent voorstander van diversiteit (niet alleen genderdiversiteit), wil ze dat mensen zich niet teveel op zichzelf concentreren. Innovatie creëert u volgens haar vanuit de vonken die ontstaan door mensen met verschillende achtergronden en ervaringen uit het echte leven samen te brengen. Door deze filosofie uit te dragen, denkt Céline dat vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen uit de bevolking minder obstakels tegenkomen op hun weg naar de ICT-wereld. Verbaast het iemand dat ze deze mensgerichte benadering ook uitstraalt in haar vrijwilligerswerk voor het Belgische Rode Kruis?
Cindy Claeys senior consultant Capgemini
Al drie jaar is Cindy Claeys (1992) lid van de WoMen@Capgemini community om onder meer genderdiversiteit op de werkvloer te bevorderen. Vandaag stuurt ze de community ook aan en is ze het aanspreekpunt voor Capgemini Belgium op internationaal niveau. Deze community is een initiatief dat in 2012 is gestart en wordt ondersteund door Paul Hermelin, voorzitter en CEO van de groep, om ‘richtlijnen vast te stellen voor genderevenwicht in de groep’. Voor Claeys gaat het om het organiseren van meerdere interne evenementen rond het onderwerp genderdiversiteit en het creëren van genderbewustzijn binnen én buiten Capgemini Belgium. Het is duidelijk dat dit haar tot een uitstekende ambassadeur maakt om “te laten zien aan de samenleving dat IT een sector is waar elke persoon en elke vaardigheid welkom is.”
AI draait in de eerste plaats om mensen” céline thooris
Maar Cindy heeft ook ambities in haar ICT-specialiteit, SAP Ariba, om “een expert en een internationaal aanspreekpunt voor Ariba” te worden. Daarnaast wil ze haar soft skills nog verbeteren, werken aan haar leiderschapsvaardigheden en know-how delen met haar netwerk.
Femke De Backere senior researcher Semantics & Machine Learning Ugent/Imec
Femke De Backere (1985) werd dan wel genomineerd voor Young ICT Lady of the Year: ze oefent al heel wat activiteiten uit op het gebied van STEM en het promoten van IT. Ze studeerde af als Master Computer Science Engineer aan de UGent en maakte vervolgens werk van een doctoraat. Ze houdt van onderzoek met echte maatschappelijke impact (bijvoorbeeld op het gebied van eCare, eHealth) en ontdekte zo ook haar passie voor lesgeven. Ze is in heel wat besturen actief, onder meer het faculteitsbestuur Ingenieurswetenschappen en Architectuur (FEA) en de onderwijsraad van UGent. Dat maakt dat De Backere de arbeidsomstandigheden van jonge onderzoekers helpt verbeteren, maar ook de actieplannen voor gender en diversiteit bij uGent mee beïnvloedt.
Naast deze professionele inspanningen blinkt ze uit in het ‘voorbereiden van de toekomst’ door haar deelname aan STEM-initiatieven zoals WeGoSTEM initiatief, het STEM@FEA actieplan, en het UGent-onderzoeksproject VirGO, dat STEM naar kansarme scholen in Gent brengt.
Jury
De — op de hoofdredacteur van Data News en tevens juryvoorzitter na — 100 procent vrouwelijke jury bestaat uit ex-winnaressen en voorzitters van IT- en netwerkverenigingen. Niet alle juryleden konden aanwezig zijn en meestemmen. Dit zijn de juryleden:
Saskia Van Uffelen
ICT Woman of the Year 2011
Martine Tempels
ICT Woman of the Year 2012
Ada Sekirin
ICT Woman of the Year 2013
Pascale Van Damme
ICT Woman of the Year 2014/Agoria ICT
Joke Dehond
ICT Woman of the Year 2015
Annemie Depuydt
ICT Woman of the Year 2016
Muriel De Lathouwer
ICT Woman of the Year 2017
Ingrid Gonnissen
ICT Woman of the Year 2018
Heidi Rakels
ICT Woman of the Year 2019
Wendy Vermoesen
Young ICT Lady of the Year 2014
Ellen Van Den Berghe
Young ICT Lady of the Year 2015
Ursula L-J Dongmo
Young ICT Lady of the Year 2016
Valerie Taerwe
Young ICT Lady of the Year 2017
Laurence Schuurman
Young ICT Lady of the Year 2018
Sanne Vermeiren
Young ICT Lady of the Year 2019
Veerle Lozie
CIO of the Year 2014
Danielle Jacobs
CEO Beltug
Ingrid Hoffman
Managing director ADM
Charlotte Gréant
General Manager Startups.be & Scale-Ups.eu
Inge Geerdens
CEO CVwarehouse
Els Bellens
Redacteur Data News
Kristof Van der Stadt
Hoofdredacteur Data News
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier