Ontwikkelaar corona-app opnieuw in opspraak, overheid behoudt vertrouwen (update)
Devside, het bedrijf dat aan de Belgische corona-app werkt, komt opnieuw in opspraak. Het haalde klantenreferenties van zijn site. Onder meer Pizza Hut liet zijn logo verwijderen omdat het niet rechtstreeks met Devside heeft samengewerkt, zo meldt VRT NWS. De overheid blijft vertrouwen in de goede afloop.
Technologiekenners stelden al vragen toen bleek dat Devside de coronatracing-app voor ons land zou mogen maken. Het bedrijf is klein en onbekend. Nu blijkt dat er op de website van Devside klantenreferenties stonden die niet terecht waren. Logo’s van Pizza Hut en Belfius zijn verdwenen, zo stelde VRT NWS vast.
“Wij hebben nooit rechtstreeks met Devside gewerkt”, zegt een woordvoerder van Pizza Hut aan de openbare omroep. “Iemand die ooit als zelfstandige voor hen heeft gewerkt, heeft bij ons een keer een applicatie gebouwd.” De pizzaketen vroeg Devside om zijn logo van de website te halen. Bij Devside was niemand bereikbaar voor commentaar.
Is het bedrijfje nog wel te vertrouwen met de belangrijke app om coronabesmettingen op te sporen, waarvan de overheid hoopt dat zoveel mogelijk mensen ze zullen installeren? Bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke verwijst door naar IT-topambtenaar Frank Robben. Die keurt niet goed wat Devside op zijn website deed, maar zegt dat er niet geoordeeld is op basis van die website, maar op basis van de inhoudelijke offerte.
Robben wijst erop dat niet over een nacht ijs is gegaan bij de keuze voor een ontwikkelaar. “De offertes zijn beoordeeld door een jury bestaande uit bekwame professoren”, zegt hij. Er waren maar twee kandidaten voor de ontwikkeling van de app, en daarbij was het consortium met Devside naar verluidt zowat tien keer goedkoper dan zijn concurrent. De andere kandidaat, een consortium rond het Duitse concern SAP, Proximus en DXC stelde zich bovendien minder flexibel op. Volgens Robben loopt de ontwikkeling van de app, die in september klaar moet zijn, momenteel goed. Iets wat Data News kort na de gunning ook al vernam.
Update: ‘Geen factor 10’
De offerte van SAP, Proximus en DXC klokt af op 4 miljoen euro, zoals Data News al uit verschillende hoeken vernam: merkelijk duurder dus dan de 750.000 euro van het Devside-consortium, maar geen factor 10. Al horen we ondertussen ook echo’s in de markt die het nu over een totaalbedrag van minder dan 750.000 euro hebben in het Devside-project. We hebben de vraag naar de definitieve kostprijs daarom nogmaals bij de aanbestedende overheid neergelegd, maar daar onthoudt men zich van antwoord. “Binnen de twee weken na de gunning moeten we de verschillende partijen een gunningsverslag met motivatie bezorgen. Nadien begint de termijn te lopen waarna beroep kan ingediend worden. Pas nadien en ook alleen als álle betrokken partijen akkoord gaan, kan deze informatie publiek gemaakt worden”, klinkt het bij monde van Jan-Frans Lemmens. Tot dan blijft het dus onduidelijk hoeveel het totaalbudget voor de Belgische corona-app nu precies zal bedragen.
Belgen kunnen erop vertrouwen dat de app veilig zal zijn, meent Robben. De ontwikkeling wordt begeleid door topwetenschappers en een gereputeerd bedrijf zal de toepassing screenen op veiligheid. De volledige code van de app zal nog voor de start openbaar worden gemaakt. Bij Devside worden geen gegevens bewaard, dat gebeurt bij overheidsagentschap Sciensano. En al deze gegevens zijn anoniem, benadrukt Robben.
De Belgische corona-app zal gebruikers waarschuwen als ze bij een besmette persoon waren. De meerwaarde van de app is dat ook mensen die elkaar niet kennen aan elkaar gelinkt worden, bijvoorbeeld pendelaars die naast elkaar zaten op de bus. De Belgische app zal werken op basis van Bluetooth, en niet op basis van gps-gegevens. De overheid kan dus niet weten waar iemand een besmetting opliep.
(Update 16u: verduidelijking over kostprijs app toegevoegd aan het Belga-bericht)