Ontwikkelaar van software voor cybercriminelen aangehouden

© belga

De Nederlandse politie heeft een 19-jarige man aangehouden die software maakte voor criminelen die zich met phishing bezighouden. Het is volgens de officier van justitie voor het eerst dat een bouwer van dergelijke tools is gearresteerd. Hij noemt de verdachte ‘een grote speler’ op het gebied van betalingsfraude.

Slachtoffers komen via het klikken op een valse betaallink uit bij een nepsite van een bank. De 19-jarige verdachte verkocht aan minstens vijftig criminelen een zogenoemd ‘phishingpanel’ waarmee ze konden zien welke bankgegevens hun slachtoffers invoerden. Daarmee konden ze vervolgens inloggen bij de echte website van de bank van het slachtoffer, om een bankrekening te plunderen.

Geladen vuurwapen

De man is opgepakt in het oosten van Nederland, maar het onderzoek begon in Zoetermeer, nabij Den Haag, waar de politie onderzoek deed naar een criminele phishingorganisatie. De politie kwam zijn schuilnaam tegen en wist de identiteit van de ontwikkelaar te achterhalen. Bij zijn aanhouding had de man een geladen vuurwapen binnen handbereik, wat de politie in een toelichting een zorgelijke ontwikkeling noemde.

De officier van justitie vermoedt dat de man vermoedelijk al twee jaar actief was. Hij zou met de verkoop in elk geval honderdduizend euro hebben verdiend. Onbekend is hoeveel zijn vijftig klanten met de phishingwebsites hebben verdiend, maar dat zal een veelvoud zijn en kan oplopen tot tientallen miljoenen.

Mogelijk meer aanhoudingen

De man is op 19 oktober aangehouden en zit sindsdien vast. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag besloot woensdag zijn voorarrest met drie maanden te verlengen. De politie is nog bezig met het onderzoek naar de afnemers van de verdachte en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Partner Content