Ontwikkeling Europese concurrent van gps op schema

Galileo is goed op weg om de Europeanen binnen twee jaar een nauwkeuriger en meer betrouwbaar alternatief aan te bieden voor het Amerikaanse gps.

Galileo is goed op weg om de Europeanen binnen twee jaar een nauwkeuriger en meer betrouwbaar alternatief aan te bieden voor het Amerikaanse gps.

Dat stelt de Europese Commissie donderdag naar aanleiding van de ondertekening van nieuwe contracten voor de levering van satellieten en draagraketten. Het Duitse OHB haalt weerom het grootste contract binnen.

Namens de Commissie ondertekende het Europese Ruimteagentschap ESA in Londen een contract van 250 miljoen euro met OHB voor de levering van acht satellieten. Het bedrijf uit Bremen ging begin 2010 ook al aan de haal met een contract voor de bouw van 14 satellieten.

Met Arianespace is een boekingsoptie afgesproken voor drie lanceringen met de draagraket Ariane 5. Astrium kreeg als troostprijs een contract van 30 miljoen euro om de Ariane 5 geschikt te maken om vier satellieten per lancering in een baan om de aarde te brengen. Met een Russische Sojoez-raket kunnen de satellieten slechts per twee gelanceerd worden.

“De ondertekening vandaag bewijst dat het Galileo-programma op tijd en binnen het budget wordt uitgevoerd. Ik ben er trots op dat we de levering van de satellieten en de draagraketten konden versnellen”, reageerde eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani.

In oktober vorig jaar werden de eerste twee satellieten van Galileo gelanceerd. Bedoeling is dat het Europese satellietnavigatiesysteem vanaf 2014 diensten zal aanbieden.

Uiteindelijk zal Galileo 30 operationele satellieten tellen. Daarmee zullen plaatsen tot op de meter nauwkeurig bepaald kunnen worden, waar de precisie van gps drie tot acht meter bedraagt.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content