“Ontwikkelingslanden moeten ophouden met bedelen”
De verandering van het klimaat, het herstel van de economie, cybersecurity, cloud computing en een rist socio-politieke hangijzers: het tweejaarlijkse ITU Telecom World Congres wil niet alleen over vorm gaan, maar ook over inhoud.
De verandering van het klimaat, het herstel van de economie, cybersecurity, cloud computing en een rist socio-politieke hangijzers: het tweejaarlijkse ITU Telecom World Congres wil niet alleen over vorm gaan, maar ook over inhoud.
Opvallend dit jaar is de aandacht voor de impact van ict in ontwikkelingslanden. Zeker Afrika staat anno 2009 hoog op de agenda. Op zich hoeft dat nauwelijks te verbazen. Omdat er de voorbije decennia zo weinig geïnvesteerd is degelijke vaste netwerken, boomt mobiele telefonie op het zwarte continent. Bovendien wordt Afrika steeds vaker gebruikt als proeftuin. Bij ons beginnen mobiele betalingen nu pas door te breken, in het gebied net boven de evenaar bestaat het fenomeen al jaren.
“Op sommige vlakken zijn we zeker laatkomers” bevestigde president Paul Kagame van Rwanda tijdens een druk bijgewoonde persconferentie, “maar de voorbije twee jaar is er meer dan 8 miljard dollar gepompt in de Afrikaanse infrastructuur (vooral door Chinese bedrijven zoals Huawei, maar dat wilde niemand gezegd hebben). De telecomsector kon in diezelfde periode voor 30 miljard aan inkomsten genereren op ons continent.”
En hoewel de lokale toegang tot kapitaal nog problematisch is, maakt de Wereldbank toch gewag van een verbeterd investeringsklimaat in Afrika. Morgen zal diezelfde bank trouwens een ambitieus investeringsprogramma voorstellen (het ‘Central African Backbone Program’), dat snel en goedkoop internet naar de Centraal Afrikaanse regio moet brengen. In een eerste fase trekt de Wereldbank 215 miljoen dollar uit voor het project.
Topman Hamadoun Touré van de ITU, zelf geboren in Mali, roept het Westen en China dan ook op om nog meer te investeren in de opkomende (telecom)markten. Niet omwille van morele verplichtingen, maar omdat er goede businessredenen zijn om dat te doen. “There’s no need for charity. You just need a good businessplan.”
In Rwanda alleen al, steeg het aantal mobiele abonnees het afgelopen jaar met maar liefst 200 procent. In de landen rondom Rwanda, worden dezelfde cijfers opgetekend. “De ontwikkelingslanden hebben hier niets te zoeken als ze komen bedelen”, aldus Touré. “Maar de ontwikkelde landen moeten er ook tegen kunnen als ze er op gewezen worden dat ze fouten gemaakt hebben in het verleden.
Hamadoun Touré pleit voor een constructievere dialoog tussen de ontwikkelde en de ontwikkelinslanden, opdat er een einde kan gemaakt worden aan de verschillende snelheden tussen Noord en Zuid. Net zoals hij een lans breekt voor meer publiek/private partnerships, volgens ITU dé strategie voor groei in ict.
Door het verspreiden van ict in de armere gebieden, kan de economie zelfs terug in gang getrokken worden, gelooft de secretaris generaal. “De ict-sector bevindt zich in een uitstekende positie om de wereld te helpen in deze moeilijke tijden. Ict-bedrijven hebben de voorbije vijf jaar meer jobs gecreëerd dan eender welke andere sector. En dat zal in de toekomst niet anders zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier