Ook Apple brengt updates uit tegen processorlekken

© REUTERS

De twee beveilingslekken die deze week bekend raakten, treffen ook iPhones, iPads, Mac-computers en Apple TV’s. Apple zegt wel dat het in de laatste updates van haar besturingssystemen al aanpassingen heeft gedaan om te beschermen tegen het Meltdown-lek. Tegen het Spectre-lek brengt Apple de komende dagen updates uit.

De Meltdown- en Spectre-lekken werden deze week publiekelijk bekend. Door misbruik te maken van deze beveiligingsgaten, kunnen hackers toegang krijgen tot het kernelgeheugen van computers. Microsoft en Google kondigden meteen aandat ze updates gingen verspreiden die moeten beschermen tegen de beveiligingslekken. Gebruikers van iPhones, iPads, Mac-computers en Apple TV’s moesten een dag langer wachten om informatie te krijgen. Apple geeft nu toe dat ook zij kwetsbaar zijn, maar probeert de lekken te dichten met beschermingsmaatregelen in updates voor haar besturingssystemen.

Meltdown

Apple beweert dat het in december het Meltdown-lek (dat alleen apparaten met een Intel-processor treft) al grotendeels heeft gefixt, met updates in iOS 11.2, macOS 10.13.2, and tvOS 11.2. Binnenkort moet ook macOS 10.13.3 uitkomen waarin het lek helemaal gedicht is. De Apple Watch is niet kwetsbaar voor het Meltdown-lek.

De snelheid van computers en telefoons is door de updates niet meetbaar afgenomen, liet het Amerikaanse bedrijf ook weten. Dat bleek bij patches van andere merken wel het geval.

Spectre

Het tweede beveiligingslek, Spectre, treft naast apparaten met een chip van Intel ook die met een AMD of met de ARM-architectuur. Dat lek is moeilijker te misbruiken dan Meltdown, maar kan momenteel nog niet helemaal door software-updates worden verholpen.

Apple zegt wel dat het de komende dagen met updates komt zodat Spectre nog moeilijker kan worden misbruikt. Die worden in webbrowser Safari in macOS en iOS ingebakken. In toekomstige software-updates van iOS, macOS en tvOS worden verdere beschermingsmaatregelen genomen. Apple raadt aan om alleen software uit betrouwbare bronnen te downloaden, zoals de App Store.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content