Ook Base en Mobistar brengen 4G+ naar België

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Na Proximus gaan ook Mobistar en Base experimenteren met 4G+ in ons land. “Met die snellere variant op 4G gebruik je een ander spectrum dan de overvolle 1800Mhz-band”, klinkt het, “dus zeker voor Brussel is dat een interessante piste.”

Mobistar en Base maken zich klaar voor de uitrol van 4G+ (LTE Advanced) in ons land, een snellere versie van 4G met theoretische downloadsnelheden tot 300 Mbps. Base Company organiseerde enkele maanden geleden al een eerste showcase in Hasselt, en ook Mobistar gaat 4G+ aanbieden. Proximus doet dat al sinds eind vorig jaar in steden als Leuven, Gent, Antwerpen en Bredene.

“België is momenteel één van de verst gevorderde landen in Europa voor LTE Advanced”, knikt country manager Bin Juan van ZTE. ZTE is de technologiepartner van Base Company, en is verantwoordelijk voor de mobiele infrastructuur van de telco in ons land.

“Voor ons is België ook het eerste land buiten China waar we de standaard commercieel zullen uitrollen. Momenteel zijn we de puntjes op de i aan het zetten bij Base. Het enige wat dat bedrijf nog moet doen, is op de knop duwen.”

Bij ZTE klinkt het dat de uitrol van 4G+ voorzien is voor ergens midden 2015. Ceo Jos Donvil van Base wil dat niet bevestigen, maar oppert wel dat Base klaar is voor LTE Advanced. “Wij zeggen niet dat we dingen gaan doen, en communiceren pas bij de eigenlijke lancering.”

Waarmee Donvil een sneer geeft in de richting van Mobistar, dat dit weekend in De Tijd liet optekenen dat het 4G+ wil aanbieden in enkele niet nader genoemde Belgische steden, zonder een datum voorop te stellen.

“Een precieze datum is er inderdaad nog niet”, bevestigt corporate communication manager Jean-Pascal Bouillon van Mobistar, “maar het zal toch voor de zomer zijn.”

Mobiele televisie

Wat de businesscase is voor LTE Advanced? Mobiele televisie bijvoorbeeld, al wil de ironie dat zowel Mobistar als Base hun televisieaanbod onlangs schrapten.

“Bovendien gebruik je met LTE Advanced een ander spectrum dan de overvolle 1800Mhz-band”, aldus nog Bin Juan. “Zeker in Brussel ligt die frequentie nogal moeilijk, waardoor de 800 Mhz-band voor LTE Advanced sowieso een interessante piste wordt.”

Of er intussen al smartphones verkocht worden die LTE Advanced ondersteunen? Nauwelijks. De nieuwe Samsung Galaxy S6 kan bijvoorbeeld al 4G+ aan, en ook de HTC One M9 ondersteunt de snellere variant van 4G.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content