Ook het wide area network wordt alsmaar meer software
Tegen eind 2023 zal de infrastructuur aan de edge-zijde van het wide area network (WAN) voornamelijk gevirtualiseerd zijn of softwaregebaseerd. Goed nieuws voor opkomende spelers zoals Versa.
Onderzoeksbureau Gartner gaat er van uit dat tegen eind 2023 zowat 90 procent van alle IT update-initiatieven rond ‘WAN edge infrastructure’ gebaseerd zullen zijn op gevirtualiseerde platformen – vCPE in het jargon oftewel virtualized customer premises equiment – ofwel SD-WAN (software defined WAN) software en devices. Van traditionele routers zou er tegen dan dus bijna geen sprake meer zijn. Als we even terug kijken naar de huidige situatie, dan zien we dat amper veertig procent van alle updatecycli in deze markt bestaan uit de nieuwerwetse vCPE en SD-WAN technologie.
Dat maakt dat de grote router- en switchingfabrikanten maar beter inzetten op die nieuwe technologie. Marktleider Cisco heeft dat ondertussen ook effectief gedaan en prijkt in het Magic Quadrant van Gartner in het felbegeerde hokje rechtsboven: dat van de leiders die een duidelijke visie combineren met een sterke executie. Cisco deelt die plaats met VMware en Silver Peak.
Naarmate het WAN – gedreven door het Internet of Things, Industry 4.0 en het samensmelten van IT met ‘operations’ – meer en meer opschuift richting de zogeheten edge (zeg maar alles in het netwerk behalve de cloud en de pure on-premises infrastructuur, nvdr.), zorgt dat ook voor heel wat opportuniteiten bij nichespelers en uitdagers in de markt. Die komen ook op het eerste zicht uit dikwijls onverwachte hoek: kijk maar naar Fortinet (security) of Huawei.
Nieuwe netwerken, nieuwe namen
Een blik op het Magic Quadrant van Gartner toont hoe gefragmenteerd de markt er uitziet, en hoeveel nichespelers er wel zijn die allemaal azen op een flink deel van de koek: Nuage Networks, Talari, Juniper Networks, Barracuda, maar ook Riverbed (gegroeid vanuit WAN-optimalisatie) en Citrix. Een nieuwkomer hier is Versa: de disruptor in het businessmodel van marktleiders Cisco en VMware. “Wij noemen ons zelf een next-gen network company”, vertelt Atchison Frazer, worldwide head of marketing bij Versa Networks. Het bedrijf zet in op wat het zelf een ‘Secure Cloud IP architectuur’ noemt op basis van het eigen FlexVNF-product. Dat laat verregaande virtualisatie van allerlei netwerkfunctionaliteit toe (NFV), wat mogelijkheden schept voor partners. Onder meer Verizon en TCS zijn enkele van die partners.
Als je je business wil transformeren, dan moet je wel de edge aanpakken. Het is daar dat alle applicaties draaien
Opmars van edge
“We merken dat digitalisering de workloads doet verschuiven naar multicloud en SaaS-omgevingen en allerlei hybride virtuele WAN’s. Veel bedrijven kunnen zelf die complexiteit echt niet meer aan en zoeken naar partners om hun in die digitale transformatie te begeleiden. En dat is waar wij het met Versa moeten van hebben”, zegt Frazer.
De opmars van edge is voor hem een belangrijke driver. “Als je je business wil transformeren en een digitale onderneming worden, dan moet je wel de edge aanpakken. Het is daar dat alle applicaties draaien. Het is daar waar je met hoge datatrafiek te kampen krijgt. Het is daar waar de onvoorspelbaarheid in je globale netwerk vandaan komt. En precies kunnen wij met onze VNF-software volledig beheren en oplossen”, besluit Frazer. Eind vorig jaar besliste Versa daarom nog om een nieuw sales management aan te stellen, specifiek voor de EMEA-regio: niet toevallig stuk voor stuk professionals met een achtergrond bij onder meer Nuage Networks, Riverbed en Juniper die we ook in het Gartner-quadrant vinden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier