Ook supercomputer voor Wallonië
2012 wordt resoluut een topjaar voor ‘high performance computing’ in ons land. Na het Vlaams Supercomputing Centrum en zijn 8500 cores maakt Wallonië 4,4 miljoen euro vrij voor een supercomputer met zo’n 10.000 cores.
2012 wordt resoluut een topjaar voor ‘high performance computing’ in ons land. Na het Vlaams Supercomputing Centrum en zijn 8500 cores maakt Wallonië 4,4 miljoen euro vrij voor een supercomputer met zo’n 10.000 cores.
Er werd al jaren over gesproken, maar nu is het rond. Jean-Marc Nollet, minister voor Onderzoek van de Franse Gemeenschap (tegenwoordig ‘Federatie Wallonië – Brussel’ geheten), heeft voor de komende 3 jaar 4,4 miljoen euro opzijgezet voor de bouw van een supercomputer. Naast de aankoop omvat het budget ook de personeelskosten voor de exploitatie en de kosten voor de werking van het systeem. Cenaero, het centrum voor toegepast onderzoek in Gosselies en gespecialiseerd in simulatie (voornamelijk voor de ruimtevaart), zal de supercomputer huisvesten.
Cenaero heeft net 2 miljoen euro geïnvesteerd (gecofinancierd door het Europese FEDER-fonds en het Waalse Gewest) in zijn eigen supercomputer, goed voor 40 teraflops en gebaseerd op de mobiele datacentertechnologie Mobull van Bull.
De Waalse supercomputer waarvan hier sprake is – en die dus voortaan beschikbaar zal zijn voor de universiteiten en de wetenschappelijke gemeenschap in Wallonië – zou dus gebaseerd kunnen worden op de bestaande supercomputerinfrastructuur van Cenaero. Maar het gaat voor de duidelijkheid niet over een uitbreiding: “Het is een nieuwe aanbesteding. Het lastenboek zou in september moeten gelanceerd worden”, legt Serge Bogaerts, it-verantwoordelijke bij Cenaero uit. Officieel klinkt het dus dat de nieuwe plannen dus niet hoeven te betekenen dat Bull weer aan de bak zal komen.
Wat de specificaties betreft, “is er nog geen doelstelling vastgelegd inzake teraflops”, maar het persbericht spreekt over “een tienduizendtal rekeneenheden (cores)”, ofte: “de grootste concentratie van wetenschappelijke rekenresources van het zuidelijke landsgedeelte”. De Waalse regering is dus nog voorzichtig om de eerste plaats op te eisen in ons land, hoewel de Vlaamse tegenhanger, het Vlaams Supercomputer Centrum, ‘slechts’ 8500 cores telt. Het budget van het VSC, dat gehuisvest wordt bij de UGent, bedraagt los van de exploitatiekosten 4,2 miljoen euro. Het contract werd door HP in de wacht gesleept.
Eind dit jaar zou de Waalse supercomputer operationeel moeten zijn. De Vlaamse supercomputer zou in productie moeten gaan ” in het derde kwartaal 2012″, zegt VSC-woordvoerder Tom Kuppens. ” De infrastructuurwerken in ons datacenter (piping voor koeling en elektriciteit) zijn vorige week gestart. De assemblage van de supercomputer is lopende.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier