Ook Telenet verhoogt internetspecificaties
Telenet vernieuwt vanaf maart zijn internetaanbod. De snelheid en het datavolume worden opgetrokken, zonder aan de prijs te raken.
Telenet vernieuwt vanaf maart zijn internetaanbod. De snelheid en het datavolume worden opgetrokken, zonder aan de prijs te raken.
Tijdens een debat [op Radio 1 had Telenet al aangegeven] dat het met een nieuw product op de proppen kwam dat “dezelfde ervaring als glasvezel biedt”. Vandaag gaf het Mechelse telecombedrijf meer details vrij. Telenet FiberNet is een internetformule die 100 Mbps downloadsnelheid combineert met 5 Mbps upload en 250 GB dataverbruik. Vanaf juli wordt die downloadlimiet opgeheven. Aan FiberNet hangt wel een vrij stevig prijskaartje van 99 euro (120 euro in een Shake-pakket met digitale HD-televisie en telefonie). Vanaf juli komt er ook een ‘FiberNet 50’-pakket: 69 euro voor 50 en 2,5 Mbps download- en uploadsnelheid.
Daarnaast worden alle bestaande internetproducten opgewaardeerd. Voor sommige producten gaat het om een verdubbeling van de snelheid (voorbeeld: Expressnet gaat van 15 naar 30 Mbps download), voor BasicNet is er zelfs sprake van een viervoudige verbetering. De nieuwe download- en uploadsnelheid wordt in dit absolute basisproduct 4 Mbps en 256 Kbps, terwijl het tarief iets naar beneden gaat van 20 naar 18,9 euro.
De verhoging van snelheid en volume verloopt overigens in stappen. Na een eerste verhoging in maart, wordt in juli nog eens gesleuteld aan de specificaties. Voor sommige formules volgt er dan ook nog een kerstcadeau. Het in het populaire ExpressNet-abonnement inbegrepen datavolume bijvoorbeeld stijgt van 25 naar 30 GB in maart. In juli wordt dat 80 GB, om in december tot 100 gigabyte op te klimmen.
Tijdens de persconferentie wond ceo Duco Sickinghe er geen doekjes om. “Wat snelheden betreft laten we de dsl-technologie ver achter ons”, klonk het. “Ons instapproduct BasicNet haalt nu hoge specificaties en is bovendien merkelijk goedkoper dan bij Belgacom. Daar is het goedkoopste product 18,9 euro, maar je moet er nog je abonnementsgeld voor je vaste lijn bij tellen”, maakte Sickinghe de rekening. Volgens Telenet liggen de reële prijzen per Mbit bij Belgacom 85 tot 149 procent hoger.
Aan fiber-to-the-home – glasvezel tot in de woonkamer in plaats van een coaxkabel – heeft Telenet vooralsnog geen nood, zei Chief Technology Officer Jan Vorstermans nog. “De backbone is volledig glasvezel en we brengen de glasvezel ook dichter tot bij de huizen. Maar om ook het laatste stuk coax tot in de woonkamer te verglazen, hebben we geen plannen. We rollen voor de nieuwe producten EuroDocsis 3.0 uit met de bijbehorende nieuwe modems. Op de technologie zit zeker nog rek wat snelheid betreft over de traditionele coaxkabel. Ons hybride netwerk kan dus zeker nog even mee.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier