Op 70 plaatsen in Vlaanderen nieuwe gsm-masten bijgekomen

In Vlaanderen zijn vorig jaar op zeventig plaatsen nieuwe gsm-antennes bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van Groen!.

In Vlaanderen zijn vorig jaar op zeventig plaatsen nieuwe gsm-antennes bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van Groen!.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een normering. De groenen vrezen echter dat ze een onderonsje speelt met de sector van gsm-operatoren en dienen daarom een eigen voorstel van decreet in, stelde Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum in het programma “De Ochtend” op Radio 1.

Nadat het Grondwettelijk Hof begin vorig jaar had geoordeeld dat de gewesten zelf stralingsnormen kunnen opleggen, geldt in Brussel en Wallonië een norm van 3 volt per meter, die een pak strenger is dan de federale norm. Vlaanderen blijft achter en daardoor kunnen operatoren op bestaande sites onbeperkt antennes bijplaatsen, stelt Sanctorum.

Hij noemt de nieuwe reglementering waaraan minister Schauvliege werkt, absoluut onvoldoende. Daarom schuiven de groenen zelf een voorstel van decreet naar voren, met bovendien een veel strengere norm van 0,6 volt per meter in de buurt van plaatsen waar zich gevoelige bevolkingsgroepen bevinden, zoals scholen en rusthuizen. Volgens Sanctorum zou dat geen problemen mogen veroorzaken voor de ontvangst. Hij haalt daarvoor het voorbeeld aan van het Oostenrijkse Salzburg, waar nog strengere normen zouden gelden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content