Open source als Trojaans paard
Het MS Innovation Center werkt met drie bedrijven aan een ‘gedeeld collaborative’ platform op basis van SharePoint, bestemd voor gemeenten.
Het MS Innovation Center werkt met drie bedrijven aan een ‘gedeeld collaborative’ platform op basis van SharePoint, bestemd voor gemeenten.
De eerste set van componenten in dit project zal in ‘open source’ worden aangeboden aan de gemeenten, zonder concurrentie aan te doen aan wat vandaag al bestaat.
Drie bedrijven – BiSoft, Kitry en Neomytic – hebben recent het Microsoft Innovation Center aangesproken om samen oplossingen te ontwikkelen, bestemd voor gemeenten en OCMW’s. Het project ‘Communes Citoyennes’ beoogt de ontwikkeling van een SharePoint gesteund platform, bestaande uit een reeks applicatiemodules en een laag om deze componenten te koppelen aan bestaande oplossingen.
Het lijstje van te ontwikkelen modules omvat onder meer een agenda en gezamenlijke werkplekken, het bestellen van uitrusting, het reserveren van middelen (zoals vergaderruimten, voertuigen), een opleidingsagenda, een ‘who’s who’, financieel beheer (onkostennota’s, bestelbonnen,…), urbanisatie (een overzicht van de dossiers per kadaster), het beheer van sportinstallaties en dies meer. De betrokken bedrijven onderstrepen dat deze componenten de bestaande elementen zoals in CommunePlone of gebouwd door spelers als Adelis voor gemeenten en OCMW’s aanvullen.
Het is de opzet om deze modules in ‘open source’ te ontwikkelen, om deze vervolgens vrijelijk ter beschikking te stellen van de gemeenten (waarvan er vier als pilootsite zullen fungeren). Dat ‘gratis’ aspect heeft Microsoft niet afgeschrikt, want op die wijze krijgt het bedrijf toch ook een voet tussen de deur bij de gemeenten. Bovendien bevordert dit het gebruik van en de ontwikkelingen rond SharePoint. “De oplossingen die in het kader van CommunePlone en door spelers als Adehis werden ontwikkeld, mikken veeleer op de gemeenten zelf en hun back-office,” preciseert Ben Piquard, baas van het MIC. ” Communnes Citoyennes richt zich veeleer op applicatiemodules die besteld zijn voor de burger. Bovendien positioneren ze zich als een dwarslaag, die de bestaande toepassingen aanvult. Het is overduidelijk ook voor ons een mogelijkheid om het gebruik van SharePoint te stimuleren in de gemeenten die erover beschikken in het kader van Windows Server, maar er nog geen gebruik van maken.”
De componenten moeten afgewerkt zijn tegen eind september. Als dit initiatief succesvol blijkt te zijn, zal een werkgroep worden opgericht binnen het MIC om ontwikkelaars op te roepen gebruik te maken van het platform voor de ontwikkeling van andere componenten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier