Openbron ontdekt marketing: ontwikkelaars willen nieuwe naam voor Perl 6 en GIMP
Namen zijn belangrijk, ook als het om openbronprojecten gaat. Dat moet deze maand blijken nu ontwikkelaars van zowel ontwikkelingstaal Perl als beeldverwerker GIMP werken aan een ‘rebranding’ van de projecten in kwestie.
Een ontwikkelaar heeft een afsplitsing gemaakt van een van de grootste openbron fotoverwerkers, GIMP. Bedoeling is vooral om de afsplitsing een nieuwe naam te geven, Glimpse, die iets gebruiksvriendelijker is, zo schrijft techsite The Register.
GIMP staat voor ‘GNU image manipulation program’, en is al sinds 1995 een (bij momenten onstabiel maar wel zeer krachtig) gratis alternatief voor de photoshops van deze wereld. GIMP heeft echter een, zeker voor Engelstaligen, ietwat problematische naam. Afhankelijk van hoe je het bekijkt kan het woord ‘gimp’ gelezen worden als een belediging voor fysiek gehandicapten, dan wel een seksueel getinte term. Niet iets dat je anno 2019 gebruikt als naam voor een braaf en vermoedelijk inclusief beeldprogramma.
Vragen over de naam duiken al jaren op en zouden er onder meer voor zorgen dat de scholen en bedrijven besluiten om de openbronsoftware niet te gebruiken. De originele ontwikkelaarsgroep heeft altijd geweigerd om de naam aan te passen, en daarom komt er dus een ‘fork’ of afsplitsing. Projectbaas van Glimpse, Bobby Moss, wil op termijn ook de interface-ban het beeldverwerkingsprogramma aanpakken, maar voorlopig bestaat het project vooral als rebranding.
Ondertussen bij Perl
Bij openbron programmeertaal Perl is de situatie iets ingewikkelder. Elizabeth Mattijsen, een Nederlandse ontwikkelaar, opende eerder deze maand een verzoek op de GitHub Perl 6 repository om de taal een nieuwe naam te geven. Het probleem hier is dat Perl 6 niet, zoals dat met alles van software tot films meestal het geval is, een echte opvolger is van Perl 5. Hoewel Perl 5 uitkwam in 1994 en Perl 6 in 2015, blijven de twee programmeertalen namelijk naast elkaar bestaan. De ene is geen vervanger van de ander, en afhankelijk van de ontwikkelaar waaraan je het vraagt, zijn de twee programmeertalen eerder zustertalen, volledig verschillend, hoewel ze dus wel gelijkaardige wortels hebben.
“Het is slecht voor het imago van zowel Perl 5 als Perl 6 dat we twee programmeertalen hebben die zo sterk verschillen dat ze niet compatibel zijn, maar die in naam alleen een ander versienummer krijgen,” aldus Mattijsen in haar verzoek. “Omdat veel mensen ‘Perl’ nog altijd vereenzelvigen met Perl 5, lijkt het logisch om ‘Perl 6’ een andere naam te geven.”
Grond van de zaak draait overigens niet alleen om verwarring maar, zoals bij GIMP, ook om imago. Perl, waarbij dan vaak Perl 5 wordt bedoeld, is een van de minder populaire ontwikkelingstalen. Volgens een twee jaar oude poll van StackOverflow is het zelfs ‘de meest gehate programmeertaal’. Een ‘rebrand’ zou Perl 6 dus weer geliefd moeten maken bij een jonger publiek, schrijft Curtis Poe, een auteur van Perl handleidingen, in een diepgaande uitleg op zijn blog. De namen die door ontwikkelaars op Github worden voorgesteld zijn onder meer Camelia en Raku. Of en wanneer de rebrand er komt, is niet duidelijk. Voorlopig is er alvast, zoals dat bij ontwikkelaars hoort, een hele reeks discussie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier