OpenRegistry gaat voor co.nl en co.no

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgisch/Luxemburgse vennootschap OpenRegistry gaat de registratiesystemen voor de second level domeinen co.nl en co.no leveren en beheren. “Second level domeinen worden interessanter nu steeds meer namen in het top level domein van een land al benomen zijn.”

De Belgisch/Luxemburgse vennootschap OpenRegistry gaat de registratiesystemen voor de second level domeinen co.nl en co.no leveren en beheren. “Second level domeinen worden interessanter nu steeds meer namen in het top level domein van een land al benomen zijn.” Stel even dat onze redactie zich ook op de Nederlandse markt wil storten. Dan zou het logisch zijn om alvast de domeinnaam datanews.nl te reserveren, maar de kans is groot dat die naam al benomen is door iemand anders.

Doorheen de jaren zijn er in heel wat landen dan ook zogeheten second level domeinen ingevoerd (SLD’s), zoals co.nl, co.de en co.no (in dit geval voor Nederland, Duitsland en Noorwegen). Als de naam van een commercieel bedrijf al benomen is in .com én in de landencode, dan kan die onderneming altijd nog voor de landencode met een .co’tje tussen opteren, dat idee. Het resultaat zou dan datanews.co.nl zijn, of datanews.co.no willen we naar het hoge noorden.

De Luxemburgse vennootschap OpenRegistry (die gerund wordt door de Belgen Jan Jansen, Geert Debyser en Hans Seeuws en ook een bureau heeft in Leuven) gaat voortaan alvast het volledige registratiesysteem leveren voor de second level domeinen co.nl en co.no.

Second level domein operator CoDNS (de registry achter .co.nl en .co.no, die deel uitmaakt van de Luxemburgse EuroDNS-groep) weerhield OpenRegistry naar eigen zeggen omwille van de eenvoud en de robuustheid van het geleverde platform.

“Al zit er achter een second level domein natuurlijk niet zo’n zwaar systeem als achter een traditionele TLD”, geeft Jan Jansen van OpenRegistry een woordje uitleg. “Het gaat ook om veel kleinere aantallen. Wij nemen het contract voor het beheer van die SLD’s nu over, en migreren de data naar onze Europese infrastructuur.”

OpenRegistry gaat straks ook de TLD’s voor de Franse operator SFR (.sfr), de Amerikaanse grootstad Boston (.boston), de Duitse discounter Lidl (.lidl), de Nederlandse telecomoperator KPN (.kpn), het consultancybureau Deloitte (.deloitte) en de op Nasdaq genoteerde financiële adviseur LPL Financial (.lpl) runnen (in totaal 20 extensies).

Intussen draait ook de backend voor de pas gelanceerde landencode .sx van het eiland Sint-Maarten op de infrastructuur van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content