Opkomst smartwatch leidt tot horlogeverbod in Gentse hogeschool

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Studenten van de Arteveldehogeschool in Gent mogen voortaan geen horloges meer dragen tijdens examens, want een smartwatch maakt spieken mogelijk.

Het examencomité van de Gentse Arteveldehogeschool heeft beslist met onmiddellijke ingang een algemeen horlogeverbod in te voeren tijdens examens. Dat meldt de communicatiedienst van de school.

Smartwatch

Deze maatregel is het gevolg van de opkomst van smartwatches; gadgets die verbinding kunnen maken met het internet en het dus mogelijk maken om informatie op te zoeken en die nadien weer te verwijderen zodat de examenfraude niet bewezen kan worden.

Met de Sony-smartwatch kun je volledige e-mails lezen (en dus ook volledige cursussen). Op Samsungs Galaxy Gear kan je geen e-mails openen, maar het toestel heeft wel een camera die je op het examen van je buurman zou kunnen richten. Eerder dit jaar werd er aan een Vietnamese universiteit overigens al eens een student betrapt op spieken met behulp van zijn smartwatch.

“Studenten zijn early adopters”

Niet dat slimme horloges al helemaal ingeburgerd zijn, maar er wordt wel veel reclame voor gemaakt, weet diensthoofd communicatie van de Arteveldehogeschool Kristine De Smet “Studenten zijn early adopters, dus spelen we op zeker.”

Voor een examen moeten de studenten hun horloges – óók traditionele horloges met wijzerplaat – in een locker of boekentas plaatsen, net als hun computers of smartphones.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content