‘Opmerking Apple-topman over de Chinese markt is tegen de regels’

© Reuters

De opmerking die Apple-CEO Tim Cook maandag tegenover nieuwszender CNBC maakte over de iPhone-verkopen in China, is mogelijk in strijd met de regels van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Cook stuurde afgelopen maandag een e-mail naar CNBC-presentator Jim Cramer waarin hij meldde dat Apple zeer goede zaken doet in China. Hij verstuurde de mail naar aanleiding van de keiharde klappen die Apple – net als veel andere technologiebedrijven – kreeg op de beurs. Het aandeel Apple stond op 10 procent verlies

Cramer las de mail voor op tv, waarna de aandelenkoers van Apple weer omhoog schoot. Het lijkt erop dat Cook op deze manier de koers van eigen aandelen heeft gemanipuleerd en dat mag niet. Het is verboden voor managers om gevoelige bedrijfsinformatie te delen met anderen, behalve als dat gelijktijdig en publiekelijk gebeurt, zoals bij een persconferentie of een persbericht. Tegenwoordig mag zelfs een tweet gelden als zo’n publiekelijke melding, maar een e-mail aan een beursanalist wordt daar niet onder verstaan.

Volgens juristen, geciteerd door MarketWatch, zal beurswaakhond SEC zonder meer een onderzoek instellen. Cramer is behalve tv-beursgoeroe ook investeerder in een fonds dat in ieder geval tot voor kort ook Apple-aandelen in de portefeuille had, wat het extra gecompliceerd maakt.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content