Option gaat samenwerken met Huawei
Het noodlijdende Option kondigt een samenwerkingsakkoord aan met het Chinese Huawei. Huawei neemt een licentie op Option’s connection manager software – goed voor 27 miljoen euro voor het eerste jaar. Als deel van de overeenkomst neemt Huawei ook M4S over voor 8 miljoen euro. Een logisch gevolg van het akkoord om technologie te delen is uiteraard dat de rechtszaken die Option opgestart was tegen onder meer Huawei van de baan zijn.
Het noodlijdende Option kondigt een samenwerkingsakkoord aan met het Chinese Huawei. Beide bedrijven zijn overeengekomen om technologieën te delen. Huawei neemt een licentie op Option’s connection manager software – goed voor 27 miljoen euro voor het eerste jaar. De overeenkomst bevat ook de mogelijkheid voor een uitbreiding van de licentie voor de volgende 18 maanden en dit voor een bedrag tot 33 miljoen euro.
M4S naar Huawei
Als deel van de overeenkomst neemt Huawei ook M4S over voor 8 miljoen euro. Halfgeleiderbedrijf en Imec-spin-off M4S was nog maar sinds eind 2008 in de handen van Option gekomen. Die overname moest voor Option toekomstperspectieven bieden en vormde een essentieel puzzelstuk in producten voor de 3G-opvolger LTE. Uiteindelijk zag Option zich in juli van dit jaar genoodzaakt om in zijn zoektocht naar financiële middelen het verkoopsproces van M4S op te starten.
Gezamenlijk Belgisch O&O-centrum?
M4S kan nu wel terugvallen op de uitgebreide middelen van Huawei’s O&O- en distributiecapaciteiten. De bedrijven zijn in principe ook overeengekomen om te werken aan gezamenlijke Onderzoeks- & Ontwikkelingsprojecten om zo de innovatie in de telecomindustrie te stimuleren. Zelfs de oprichting van een gezamenlijk O&O centrum in België wordt momenteel onderzocht, aldus de persmededeling van Option, net als mogelijkheden om middelen te voorzien om nieuwe draadloze breedbandoplossingen en software te ontwikkelen. Huawei heeft momenteel al een R&D-centrum in Louvain-La-Neuve.
Rechtszaken van de baan
Een logisch gevolg van het nieuwe samenwerkingsakkoord is uiteraard dat de rechtszaken die Option opgestart was tegen onder meer Huawei nu meteen van de baan zijn. Option heeft zowel haar anti-dumping als anti-subsidie klachten voor de import van draadloze wireless wide area networking modems uit China teruggetrokken. Het heeft ook de Belgische regering gevraagd om de vraag naar vrijwaringsmaatregelen in te trekken en de Europese Commissie gevraagd om de drie onderzoeken rond de Chinese handelspraktijken te sluiten.
Huawei heeft de beschuldigingen altijd met klem ontkend. “We hebben geen banden met de Chinese overheid en we verkopen niet onder de kostprijs”, klonk het nog in september. Jan Callewaert van Option reageerde toen nog furieus: “Het struikelblok is een externe factor: ‘serious dumping’. We willen dat weg.” Aantijgingen waar de Europese Commissie wel oren naar had.
Ook in gesprekken met Data News en Kanaal Z trok Callewaert in het verleden nog fel van leer tegen de Chinese handelspraktijken. Die plooien zijn nu kennelijk gladgestreken, maar van harte zal het allicht toch niet zijn.
Het gezamenlijke persbericht van Option en Huawei kan u hier lezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier