Oracle-CEO Mark Hurd overleden

Mark Hurd, co-CEO Oracle © Reuters

Afgelopen vrijdag is Mark Hurd overleden. De topman zorgde onder meer voor een herstructurering bij HP en was de afgelopen jaren co-CEO bij Oracle.

Hurd werd 62. Over de oorzaak van zijn overlijden zijn niet veel details bekend, maar in september maakte Oracle zelf bekend dat de topman voor onbepaalde tijd afwezig zou zijn wegens ziekte.

Als bedrijfsleider klom Hurd voor het eerst op naar de positie van CEO bij National Cash Register, dat kassa’s en betaalsystemen maakte. Hij werkte in totaal 25 jaar voor het bedrijf waarvan de laatste twee jaar, tot 2005, als topman.

Dat jaar verhuisde Hurd naar Hewlett-Packard (vandaag HP Inc. en HPE) waar hij kort nadien stevige herstructureringen, met een zware ontslagronde, doorvoerde. Maar zijn aanpak was succesvol. Het bedrijf werd onder zijn bewind de grootste pc-maker en werd ook het technologiebedrijf met de grootste omzet.

In 2010 liep het fout. Hurd werd beschuldigd door actrice Jodie Fisher voor seksuele intimidatie. Fisher werkte als marketingconsultant voor HP waar ze mee events organiseerde en presenteerde waar Hurd aan deelnam. HP besloot dat wat er tussen de twee gebeurde het beleid van het bedrijf niet schond, maar Hurd had wel met onkostennota’s geknoeid om zijn affaire met de vrouw te verbergen. Daarop werd hij door HP aan de deur gezet.

Amper een maand na zijn vertrek bij HP werd de gevallen topman weer opgevist door Oracle. Hurd was een persoonlijke vriend van oprichter en toenmalige CEO Larry Ellison. In 2014 werden Hurd en Safra Catz beiden co-CEO.

Mark Hurd was gehuwd en heeft twee dochters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content