Oracle en Sun, een jaar later
Op 27 januari 2010 rondde Oracle de overname van Sun Microsystems af.
Op 27 januari 2010 rondde Oracle de overname van Sun Microsystems af, het eindpunt van een proces dat eigenlijk al in 2008 van start was gegaan.
De kwakkelende bedrijfscijfers van Sun Microsystems sinds het barsten van de ‘dot com’-zeepbel leidden eind 2008 definitief tot gesprekken met mogelijke overnemers. Uiteindelijk was het Oracle die in april 2009 Sun overnam in een transactie ter waarde van 5,6 miljard dollar. Gezien de noodzakelijke goedkeuringen door de Amerikaanse en Europese overheden, kreeg die transactie pas op januari 2010 haar beslag.
Twijfel Ook nadien bleef de verkoop van Sun hardware – evenals die van andere Unix-gesteunde non-x86 topservers – onder druk staan, wat bij de klanten de twijfel over de toekomst van een rist Sun-producten niet meteen wegnam (aangewakkerd door onder meer specifieke migratieaanbiedingen door concurrenten). Tegelijk vertrokken bij Sun ook een aantal vooraanstaande medewerkers, zoals ‘vader van Java’ James Gosling en Tim Bray (XML), en zelfs complete ontwikkelingsteams (JRuby en Drizzle).
In België was al voor de overname een vermindering van het Sun-personeel gepland, met nadien “een optimalisering van de effectieven, overwegend in het back office”, aldus Xavier Verhaeghe, vice-president middleware Oracle Europe South en Managing Director Oracle Belux. Op dat punt lijkt in ieder geval de rust teruggekeerd, met ‘single digit’ percentage verloop. Luc Opdebeeck, senior vice-president emea HW Strategy & Business development weet zelfs van vragen van “voormalige Sun medewerkers, die in de nasleep van de dot com debacle vertrokken, om terug te keren”, aldus Opdebeeck.
Scharniermoment Het Oracle OpenWorld-event van oktober 2010 bleek wel een scharniermoment in de kijk van derden op het nieuwe Oracle en de plaats van Sun hierin. Hier werd de ‘full stack’ van Oracle, gaande van chips/hardware langs OSsen en middleware tot applicatiesuites belicht, met nadruk op de ‘integrated systems’ (“engineered to work together”) zoals de Exadata- en Exalogic-systemen. Aan mogelijke conflicten met andere hardwareleveranciers (HP, IBM, Fujitsu, Dell,…) wordt niet zo zwaar getild, want in eerste instantie denkt Oracle aan cross-selling tussen de bestaande 485.000 wereldwijde klanten van Oracle en Sun (een 25 procent cross selling zou al in een verdubbeling van de hardwareomzet resulteren).
Toekomst De toekomst van de Oracle- en Sun-systemen zou verzekerd zijn, dank zij voldoende O&O-budgetten. Zo blijkt executive vice-president Systems John Fowler wel erg gelukkig met de middelen die hij heeft voor nieuwe projecten, aldus Opdebeeck. De nadruk in Oracle’s communicatie ligt nu op geïntegreerde systemen, maar dat heeft te maken met het ‘nieuwigheids’-aspect van die producten. Fundamenteel is het steunen “op open standaarden, om lock-in te voorkomen.”
Na de huidige (Exadata en Exalogic) topsystemen, zijn op termijn ook geïntegreerde midsize- en instapsystemen te verwachten. Dat lijkt immers “een voor de hand liggende evolutie”, erkent Opdebeeck. In die toekomst heeft dus ook de Sparc-processor nog een plaats (met de T4-processor al in de labo’s), terwijl op softwaregebied dit jaar dus ook de eerste producten van het nagelnieuwe Fusion erp-aanbod hun opwachting maken. Kortom, het voorbije jaar waren “interesting times”, beaamt Xavier Verhaeghe, en “dat zal de komende paar jaar nog het geval zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier