Oracle Fusion-agenda blijft diffuus

Buiten de karige officiële informatie van Oracle en de belofte om de bestaande productgamma’s te blijven ondersteunen en uitbreiden, blijft de roadmap voor Fusion-applicaties van Oracle vaag.

Buiten de karige officiële informatie van Oracle en de belofte om de bestaande productgamma’s te blijven ondersteunen en uitbreiden, blijft de roadmap voor Fusion-applicaties van Oracle vaag.

Oracle belooft de eerste Fusion-elementen voor 2008. “Een soort geïntegreerd pakket zou op het einde van het jaar moeten volgen”, meent John Stouffer, voorzitter van de Fusion Council van de OAUG, de Oracle Applications User Group.

Maar Oracle weigert zelf de minste precisering te geven. De enige commentaar waartoe Chuck Rozwat, executive vice president Oracle Development, zich waagt, klinkt als volgt: “Het is steeds onze bedoeling geweest de eerste modules in 2008 te lanceren en we hebben onze plannen niet gewijzigd. Wij verplichten geen enkele klant om te migreren. Onze rol beperkt zich tot het aanbieden van nieuwe technologieën en het tonen aan de klanten wat kan gemigreerd worden en hoe. Niet wanneer ze dat moeten doen. Dat hangt van hun eigen strategie en noden af.”

Voor de komst van Oracle Fusion Applications v1.0 zouden we de versies 8, 8.1 en 8.2 van Siebel elkaar moeten zien opvolgen of de A9.1 en A9.2-generaties van JD Edwards World. Bij Oracle eBusiness Suite wordt versie R12 opgevolgd door een R12.1 en een R12.2. Maar dat er een 12.3 komt, lijkt John Stouffer weinig waarschijnlijk.

Ed Abbo, senior vice president Application Development, heeft van zijn kant een tipje van de sluier opgelicht over de grote technologische lijnen rond Fusion: gestoeld op Oracle Middleware (versie 11g, vandaag beschikbaar in bèta, komt… ‘in de loop van 2008’ uit), een analytische BI-mogelijkheid die de applicaties geïntegreerd is, een sterkere mogelijkheid om workflows en processen te monitoren. Oracle zegt voorts grote inspanningen te leveren om de Fusion-toepassingen ‘SaaS’-ready te maken. Maar ook daar zouden meer details moeten volgen: zal Oracle z’n hostingcapaciteiten uitbreiden, stapt het bedrijf daarvoor naar partners, de categorieën van klanten waar het bedrijf op mikt, enzovoort enzovoort.

John Stouffer raadt Oracle-gebruikers, van welk product dan ook, in ieder geval aan om erg regelmatig de updates, patches en nieuwe technologieën op te volgen. “Als je niet op tijd en stond patches implementeert, zullen de vertragingen om je weer ‘bij’ te brengen enkel langer worden.

Partner Content