Oracle zet stap richting hardware

Oracle gaat in nauwe samenwerking met HP appliances voor datawarehouses en OLTP op de markt brengen. Een confrontatie met een aantal bestaande spelers, sommige van hen zelfs huidige partners, lijkt onafwendbaar.

Oracle gaat in nauwe samenwerking met HP appliances voor datawarehouses en OLTP op de markt brengen. Een confrontatie met een aantal bestaande spelers, sommige van hen zelfs huidige partners, lijkt onafwendbaar.

Larry Ellison wachtte gewoontegetrouw tot de voorlaatste dag om zijn opwachting op Oracle OpenWorld te maken. Zijn persconferentie bevatte echter weinig nieuws, zelfs niet de gebruikelijke zelfpromotie of een vernietigend commentaar op een of andere concurrent (nochtans een van zijn specialiteiten), totdat Mister Larry plots een wit konijn uit zijn hoed toverde : in samenwerking met HP, dat in deze een assisterende rol vervult, brengt Oracle twee ‘appliances’ uit om het probleem aan te pakken van de (zeer) grote databases, datawarehouses en opslagsystemen die kreunen onder het gewicht van de gegevens.

“De zeer grote databases gaan vandaag tot 200 Tb en verdrievoudigen om de twee jaar in volume. Het opslaan van zeer grote volumes is op zich niet zo moeilijk. Je voegt gewoon extra schijven toe. Meer het probleem zit in de transfers tussen opslagmatrixen en databaseserver. De opslagsystemen kunnen de opgevraagde gegevens niet snel genoeg overbrengen. En het probleem doet zich potentieel voor van zodra een database een capaciteit bereikt van een terabyte”, zo legde Larry Ellison uit.

Maar problemen betekenen ook kansen. En Oracle heeft besloten zijn kans te grijpen met de introductie van de Exadata Programmable Storage Server, een appliance die software (Oracle Parallel Query Database 11g, Oracle Enterprise Linux) combineert met hardware (HP ProLiant-servers voorzien van 2 Intel 8-core processors en 12 HP-diskunits, goed voor een maximumcapaciteit van 12 Tb). De redenering van Oracle is eenvoudig: waarom niet de ‘intelligentie’, m.a.w. de capaciteit om de verzoeken te verwerken, overbrengen van de databaseserver naar de schijfmatrix, door het werk te laten uitvoeren door processors die ‘zo dicht mogelijk’ bij de diskunits staan. “Op die manier moeten er geen volumineuze ruwe ‘schijfblokken’ meer worden verplaatst via de interconnect maar alleen de resultaten van de opvragingen.” Een ander versnellend element is de interconnect zelf, afkomstig van InfiniBand.

Het tweede aangekondigde product is de HP Oracle Database Machine (formaat 42U) die 8 Oracle Database Servers (HP ProLiant DL360-servers met 64 Intel-processors die de Oracle Database 11g en Oracle RAC beheren onder Oracle Enterprise Linux) koppelt aan 14 Exadata Storage Servers (of 112 Intel-cores), voorzien van schijven van 168, 300 of 1.000 Gb. “Het snelste databasesysteem ter wereld”, roept Larry Ellison triomfantelijk. Oracle (plus HP) hoopt deze machine zowel voor datawarehouses als voor OLTP in de markt te zetten.Een klein idee van de prijs : 14.000 dollar per terabyte.

Met de verkoop van deze high-end appliances gaat Oracle noch min noch meer de directe concurrentie aan met gevestigde namen als IBM, EMC, NetApp of nog Teradata en Netezza. Dat geldt natuurlijk ook voor HP, maar voor hen gaat het eerder om een aanvulling op het bestaande aanbod, ook zal het bedrijf nog moeten bekijken of er geen probleem is voor zijn oplossing HP NeoView. In elk geval is de heikele kwestie van een mogelijke overname van Teradata of de lancering van een concurrerende oplossing hiermee van de baan. Voorlopig althans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content