Orange scoort megadeal bij Buitenlandse Zaken
France Telecom-dochter Orange Business Services heeft het grootschalige contract binnengehaald voor het wide area network (WAN) van de FOD Buitenlandse Zaken. Onder meer de vorige leverancier, BT, grijpt naast de deal.
France Telecom-dochter Orange Business Services heeft het grootschalige contract binnengehaald voor het wide area network (WAN) van de FOD Buitenlandse Zaken. Onder meer de vorige leverancier, BT, grijpt naast de deal.
Het WAN-contract behelst de (internet- en telefonie-)verbinding van alle (dus bijna 140) diplomatieke en consulaire posten wereldwijd met het hoofdkwartier in Brussel. Dat gebeurt vooral via landlijnen of satelliet naar het mpls-netwerk van Orange, met gegarandeerde bandbreedte en uptime. Voor niet prioritaire en niet-gevoelige data kan dat via internet of ISDN. Die ‘secundaire’ netwerkdienst kan ook dienst doen als back-up voor de eerste. Verder gaat het om de installatie en het beheer van redudante routers, switches, ip-encryptors, firewalles, een managementconsole en apparatuur voor optimalisatie van de bandbreedte.
Orange haalde het van 3 concurrenten: de vorige leverancier BT, die het contract gedurende 8 jaar in handen had en daarvoor alles samen zo’n 40 miljoen euro opstreek, Verizon en T-Systems. “Bij de evaluatie ging het nek aan nek tussen T-Systems en Orange”, vertelt Jorg Leenaards, ict-directeur bij Buitenlandse Zaken. “Met op het einde een voordeel voor die laatste, onder meer omdat ze meer sites met landlijnen konden aanbieden, meer secundaire connecties via internet en over de hele lijn een betere prijs boden.”
Het contract is goed voor 7,5 miljoen euro per jaar, en dat over minstens 5 jaar met twee mogelijke verlengingen van een jaar. “Dat is meer dan de initiële prijs die we betaalden voor het oude contract maar voor deze meerprijs krijgen we veel meer diensten, veel meer bandbreedte en een veel strengere SLA dan onder het oude contract.” Het is zo een van de grotere ict-aanbestedingen van de overheid in de voorbije jaren.
De overgangsperiode tussen het uitdovende contract met BT en de nieuwe leverancier zal naar verwachting 6 maanden duren. Veel speling is er niet: het nieuwe netwerk moet volledig operationeel zijn voor het begin van het Belgische Voorzitterschap van de EU, zijnde vóór 1 juli 2010.
De aanbesteding zelf liep een jaar vertraging op. Dat om verscheidene redenen: het uitgebreide lastenboek moest grondig herwerkt worden en Leenaards’ benoeming als ict-directeur werd meer dan een jaar geschorst door de Raad van State na de Copernicus-hervormingen. Na een officiële Selor-selectie belandde hij sinds februari weer in zijn vorige functie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier