Orange vult datastrategie in via Business & Decision

© ISTOCK

Met de overname van Business & Decision haalt Orange Business Services in één klap een pak expertise rond data science en business intelligence in huis. Voor Business & Decision opent de link met Orange de deur naar meer en grotere projecten.

Begin 2016 overleed Patrick Bensabat. Hij was de oprichter en CEO van het Franse Business & Decision. De Belgische tak van het bedrijf groeide bij ons uit tot de marktleider in consultancy rond onder meer data mining, analyse en rapportering. Bij de zoektocht naar een partner die de aandelen van de familie Bensabat zou kunnen overnemen, kwam in het voorjaar van 2017 Orange in beeld. Na nog eens ruim een jaar volgde begin juni dan de officiële aankondiging. Orange Network Related Services – de zakelijke tak van de Franse operator – neemt 59,10% van Business & Decision over van meerderheidsaandeelhouder Bensabat. Bovendien zijn er afspraken om op termijn ook het resterende aandeel van 4,88% over te nemen.

Onze medewerkers zullen meer opportuniteiten krijgen om op internationale projecten te werken

“Er komt geen fusie”, zegt Béatrice Felder, de CEO van Orange Applications for Business, die midden juni het nieuwe hoofdstuk kwam toelichten aan de Belgische medewerkers van Business & Decision. “De naam en het merk Business & Decision blijven behouden. Uiteraard zullen we nauw samenwerken. Het is de bedoeling dat er synergie ontstaat voor de klanten.” Business & Decision blijft actief als een onafhankelijk filiaal van Orange Business Services, met een eigen aanbod. Béatrice Felder laat verstaan dat er waarschijnlijk nog meer overnames volgen. “We willen ons verder versterken als een grote operator”, zegt ze, “niet alleen in Europa, maar ook in Afrika.”

Ada Sekirin, CEO van Business & Decision Benelux en Oost-Europa:
Ada Sekirin, CEO van Business & Decision Benelux en Oost-Europa: “Als onderdeel van een groep als Orange krijgen we in één keer een stuk meer slagkracht.”

Focus op data

Met drie miljoen klanten heeft Orange in de Benelux een behoorlijke voet aan de grond. In België heeft de operator 1.500 medewerkers. Daarvan werken er een kleine 250 voor de zakelijke markt. Een belangrijk deel van de activiteiten van Orange Business Services situeert zich rond applicatieontwikkeling, cybersecurity en toepassingen voor IoT. “We breiden ons dienstenaanbod verder uit”, zegt Béatrice Felder. “En wat je ook bekijkt – cloud, IoT of security – telkens kom je uit bij data.” Orange Business Services wil zich in de markt beter profileren als een partner die bedrijven begeleidt bij hun datastrategie: van de collectie, het transport, de opslag en de beveiliging van data, tot de analyse ervan. Met de acquisitie van Business & Decision haalt Orange voor dat laatste luik in één klap de benodigde expertise in huis.

“We zijn heel blij met de beslissing van Orange”, zegt Ada Sekirin, CEO van Business & Decision Benelux en Oost-Europa. “Er is meer dan een jaar contact geweest tussen de twee bedrijven. Uit die grondige voorbereiding kwam telkens weer duidelijk naar voren dat de combinatie van Orange en Business & Decision de klanten een belangrijk voordeel zal opleveren.” Tegelijk opent de link met Orange voor Business & Decision de deur naar meer en grotere projecten. “Het commerciële netwerk van Orange Business Services is veel sterker ontwikkeld dan dat van ons”, zegt Ada Sekirin, “met veel contacten op C-niveau. We verwachten dat daar heel wat directe opportuniteiten uit voort zullen vloeien.”

Béatrice Felder, CEO van Orange Applications for Business:
Béatrice Felder, CEO van Orange Applications for Business: “Welke dienst je ook bekijkt – cloud, IoT of security – telkens kom je uit bij het belang van data.”© Orange/Sipa/D.Morganti

Groeistrategie

Concreet voegt Business & Decision een extra laag functionaliteit toe – met name rond data science en business intelligence – aan de diensten van Orange Business Services. Dat moet het aanbod van Orange Business Services uitbreiden en verrijken. De 420 medewerkers van de Belgische tak van Business & Decision komen bij Orange in een grote groep terecht. “Ook dat biedt heel wat nieuwe kansen”, zegt Sekirin. “Onze medewerkers zullen meer opportuniteiten krijgen om op internationale projecten te werken en op termijn ook om door te groeien.” Eerder dit jaar lichtte Ada Sekirin in Data News de groeistrategie van Business & Decision toe, met onder meer de start van een nieuw kantoor in Antwerpen. “Daar gaan we mee verder zoals gepland”, zegt ze. “Meer nog, geruggesteund door een groep als Orange krijgen we ook daar in één keer een stuk meer slagkracht.”

Tegen 2021 wil Business & Decision in Antwerpen een team van honderd medewerkers uitbouwen. “We hebben ons lange tijd op de Brusselse regio gericht”, aldus Ada Sekirin. “Dat is historisch zo gegroeid.” In Brussel bevinden zich alle grote banken, verzekeringsmaatschappijen en publieke instellingen die een kleine twintig jaar geleden als eerste met business intelligence van start gingen. Vanuit Antwerpen wil Business & Decision ook actief andere sectoren bedienen, waaronder logistiek, transport, industrie en consumentengoederen. Het bedrijf blijft daarom sterk inzetten op rekrutering. De campagne – die zich onder meer richt op ingenieurs en laatstejaarsstudenten informatica, wetenschappen en economie – draait dezer dagen op volle toeren.

Twee-richtingsverkeer

In de nieuwe configuratie blijft Ada Sekirin op post als CEO van Business & Decision Benelux en Oost-Europa. “Voor mij persoonlijk is dit een belangrijk nieuw hoofdstuk”, zegt ze. Ada Sekirin richtte in 1994 het bedrijf Flux Consultancy op, gespecialiseerd in business intelligence. Eind 2001 nam Business & Decision de onderneming over. “Een overname door een grote ICT-speler zou een heel ander verhaal hebben opgeleverd”, stelt ze. “De overname door Orange werkt in de twee richtingen. Het gaat om synergie. We kunnen ons allebei versterken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content