Oranje boven
Als er één ploeg gedreven doorging tijdens de zomermaanden dan was het wel het overnameteam van de Koninklijke PTT van Nederland, kortweg KPN.
Als er één ploeg gedreven doorging tijdens de zomermaanden dan was het wel het overnameteam van de Koninklijke PTT van Nederland, kortweg KPN.
De dominante telecomspeler rijgt de overnamepogingen aan elkaar. En allen hebben ze een behoorlijke impact op het Belgische terrein. De meest toonaangevende is ongetwijfeld de greep op systeemintegrator Getronics. In navolging van de overname van Telindus door Belgacom, krijgt de Nederlandse operator hiermee een fors vat op de markt van netwerk- en systeemintegratie. Maar tegelijk zet het KPN in ons land (waar Getronics 650 medewerkers telt) opnieuw stevig op de kaart.
Het is eigenlijk een terugkeer, want de Koninklijke verkocht vijf geleden al zijn Belgische activiteiten aan Scarlet. Waarmee een einde kwam aan meer dan tien jaar aanwezigheid in ons land. Met uitzondering dan van gsm-operator Base, die na veel vallen en opstaan, er toch in slaagde een behoorlijk marktaandeel in te palmen, weliswaar niet in het bedrijfssegment. En recent deed ‘Oranje’ ook een bod op de aandelen van het Belgische Tele2/Versatel. Met succes trouwens. Daarmee kan het zich alsnog opnieuw zowel op de residentiële als op de bedrijfsmarkt positioneren met vaste netwerkdiensten.
Kan de combinatie Base+Tele2+Getronics een serieuze tegenspeler worden voor Belgacom? De integratie van de drie wordt alvast een huzarenstuk. Het offensief van de Koninklijke Nederlandse heeft ook gevolgen voor Belgacom. Op Hertoginnedal wordt immers onderhandeld over de verdere afbouw van de overheidsparticipatie in Belgacom. De denkpiste is een alliantie met een buitenlandse leverancier van telecomdiensten waarin Brussel een belangrijke rol zou blijven spelen.
We mogen de Nederlanders dan in 1830 uit onze contreien gebonjourd hebben, ze blijven onze natuurlijke bondgenoot. Ook dat zal echter moeilijk liggen bij de Waalse onderhandelaars. Met een fors versterkte positie van KPN in ons land wordt een fusie van Belgische en Nederlandse belangen daarom steeds moeilijker.
Moeten we dan naar het zuiden kijken? Naar France Telecom, les Bleus, die zich de jongste jaren graag als ‘Orange’ profileren? Parijs is de jongste jaren erg rustig op overnamevlak. Het bezit uiteraard Mobistar in ons land, maar liet Telindus aan zich voorbijgaan. Streeft het naar een hoger doel? Een samengaan met Belgacom zou betekenen dat Mobistar dan weer van de hand moet worden gedaan. Zo zit alles, net zoals in Hertoginnedal, muurvast. ‘The future is bright, the future is orange’, is in dit geval een twijfelachtige slogan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier