Oude Commodore PET-computer ondersteunt microSD-kaartjes
In onze serie “oude computers sterven nooit” stellen we vandaag de PETdisk voor, een interface voor de Commodore PET die toelaat microSD-kaartjes als opslagapparaat te gebruiken.
In onze serie “oude computers sterven nooit” stellen we vandaag de PETdisk voor, een interface voor de Commodore PET die toelaat microSD-kaartjes als opslagapparaat te gebruiken. De Commodore PET was een 8-bit personal computer die in 1977 heel wat succes kende en aan de basis lag van Commodore’s latere blockbuster, de Commodore 64. 35 jaar later zijn er nog altijd hobbyisten die de PET in leven houden. Bijvoorbeeld bitfixer, die zijn projecten uitvoert met de slogan “a fistful of solder”.
Hij of zij – we weten niet wie er achter het pseudoniem schuilgaat – ontwierp de PETdisk, een interface waarmee je PET-programma’s kunt bewaren op microSD-kaartjes. De interface sluit aan op de IEEE-488 poort die alle modellen van de PET aan boord hebben. De bedoeling is dat je de PETdisk zelf bouwt: alle informatie vind je op de blog van bitfixer.
Als je dat te veel moeite vindt, kun je ook een kant-en-klare kit bestellen voor 25 dollar. Je moet alle onderdelen dan wel nog altijd zelf aan elkaar solderen, een werkje dat ongeveer een uur duurt. De firmware van de PETdisk kan worden geherprogrammeerd met behulp van een seriële programmer. Voorlopig bevat de PETdisk nog geen bootloader om de firmware direct van het geheugenkaartje te vernieuwen.
Bitfixer wil de PETdisk in de toekomst ook geschikt maken als emulator voor de cassette-interface van de PET zodat je er naast .prg- ook .tap-bestanden op kunt bewaren. Nu moet je om cassetteprogramma’s op een micrSD-kaartje te bewaren nog een ingewikkelde omweg volgen via een Windows-pc en geluidsopnamesoftware zoals Audacity. In de toekomst zou je ze direct op het geheugenkaartje kunnen wegschrijven.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier