Overheden lanceren open data-portaal
De letters in de conceptnota over open data van Vlaams minister Geert Bourgeois zijn nog niet droog of de federale overheidsdienst voor ict Fedict lanceert data.gov.be, een portaal voor open data in België.
De letters in de conceptnota over open data van Vlaams minister Geert Bourgeois zijn nog niet droog of de federale overheidsdienst voor ict Fedict lanceert data.gov.be, een portaal voor open data in België.
Via de website data.gov.be, beschikbaar in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels), zullen alle overheidsdiensten de informatie die ze in hun bezit hebben ter beschikking kunnen stellen van consumenten en ondernemingen. België volgt daarmee het voorbeeld van landen als Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Nederland.
Data.gov.be zal niet alleen de klassieke overheidsstatistieken bevatten, maar ook allerhande meetgegevens, technische lijsten en openbare databases zoals bijvoorbeeld van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en van Onroerend Erfgoed in Vlaanderen. Vandaag bevat de site zo’n 60 datasets, maar dat aantal zal in de toekomst nog sterk uitbreiden, klinkt het
Het grootste deel van de informatie wordt gratis ter beschikking gesteld. Enkel wanneer bijvoorbeeld een massa gegevens ineens opgevraagd wordt of de beheerder van de data daarvoor kiest, zal “een redelijke bijdrage” aangerekend worden.
Fedict zal de website data.gov.be beheren en zo een overzicht bieden op de beschikbare overheidsinformatie. De betrokken overheidsdiensten blijven wel zelf verantwoordelijk voor hun data. Fedict stelt ook een ‘open data taskforce’ samen, bestaande uit één contactpersoon per administratie of overheidsdienst. Dat team zal de data van de verschillende administraties ‘portaalrijp’ maken en input van gebruikers evalueren en beantwoorden.
Agoria, de federatie van de technologische industrie, zal in samenwerking met Fedict de open data community beheren. Agoria zal de berichten in de community modereren, filteren en beantwoorden of doorsturen. Agoria schat de economische waarde van het hergebruik van overheidsinformatie op ongeveer 875 tot 900 miljoen euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier