Overheid misbruikt technologie om burgers te bespioneren

* © *
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Overheden zetten technologie in om hun burgers te bespioneren. Dat vertelde de bekende Finse computerbeveiligingsexpert Mikko Hypponen gisteren op het TedxBrussels event in de Bozar. “Niemand stelt zich nog vragen bij het feit dat onze privacy ter discussie staat.

Overheden zetten technologie in om hun burgers te bespioneren. Dat vertelde de bekende Finse computerbeveiligingsexpert Mikko Hypponen gisteren op het TedxBrussels event in de Bozar. “Niemand stelt zich nog vragen bij het feit dat onze privacy ter discussie staat. Hypponen is een bekend gezicht op de Tedx conferenties. Gisteren had hij het echter niet over computervirussen, maar wel over het feit dat ook Westerse overheden nieuwe technologieën inzetten om hun burgers in het oog te houden.

“In het Oost-Duitsland van 1980 moest je een typmachine laten registreren”, aldus Hypponen. “Zo kon er nagegaan worden waar staatsondermijnende of opruiende teksten vandaan kwamen. In het Westen waren we uiteraard verontwaardigd over die manier van werken.”

“Maar als je vandaag een laserprinter koopt, wordt elke pagina gemarkeerd met kleine gele stipjes die onzichtbaar zijn voor het oog. Met andere woorden kan elke pagina meteen gelinkt worden aan de plaats waar ze werd afgeprint. Geen haan die daar naar kraait.”

De computerbeveiligingsexpert kwam nog opdraven met een mooi voorbeeld uit Egypte. “Toen het hoofdkwartier van de geheime dienst geplunderd werd tijdens de Arabische Lente, stootten de opstandelingen op documenten waaruit bleek dat de Egyptische overheid een Duitse softwaretool van 280.000 dollar had gekocht om informatie te verzamelen over haar burgers.”

“Als je niets illegaals doet, dan heb je niets te vrezen” zou voormalig Google-topman Eric Schmidt zeggen, en heel wat burgers denken er net zo over. “Dat is niet zonder gevaar”, besloot Hypponen, “want als we onze privacy-verworvenheden opgeven, krijgen we ze nooit meer terug.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content